Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü borsada

 Manisa Ticaret Borsasında, 2015-2016 sezonu kuru üzümü için alım töreni yapıldı. Sezonun ilk kuru üzümü, açık artırmayla kilogramı 120 liradan satın alındı.

Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü borsada
Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü borsada
GİRİŞ 11.08.2015 15:28 GÜNCELLEME 11.08.2015 15:56

Manisa Ticaret Borsası Korbey Salonu’nda yapılan törene, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber ve Murat Baybatur, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, MHP Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay ve Zeynel Balkız, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, tüccarlar ile üzüm üreticileri katıldı.

Yaşanan terör olaylarını kınayarak şehitlere rahmet yakınlarına başsağlığı dileyen Vali Erdoğan Bektaş, kentin üzüm varlığının 1 milyar liraya yakın bir ihracat payının bulunduğunu belirtti. 

Sultaniye cinsi üzümün benzerine başka yerlerine rastlanamayacak ekonomik bir değer olduğunu ve bunun varlığından sonuna kadar faydalanılması gerektiğini ifade eden Bektaş, küçük çapta arsalarda çiftçilerin sadece kendi gelirlerini karşılamaya yönelik üretim yaptıklarını vurguladı.

Tarımda toplulaştırmanın yapılması gerektiğine dikkati çeken Bektaş, şunları söyledi:

"Tarımda toplulaştırmayı sağlamak zorundayız. Tarımda 12 ay basınçlı sistem sulamayı sağlamak zorundayız. Manisa özelinde, tarım havzası olarak organik tarımın sağlanması gerekiyor. Biz sadece işçiliğimizin karşılığını alarak, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Araya marka değerleri katabilmeyi, çağdaş işletme sistemiyle yola çıkarak, ürünümüzü daha kaliteli katma değeri daha fazla olarak uluslar arası pazara sunmayı başarmamız gerekiyor."

- Okul üzümü projesi

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle çiftçilerin zarar gördüğünü, Başbakanlık afet fonundan aktarılan yaklaşık 35 milyon liralık kaynağın dağıtılması konusunda Valilik başkanlığında tarım müdürlüğünün ciddi bir çalışma yaptığına işaret etti.

Berber, hayata geçirilen okul üzümü projesine değinerek, "Bakanlar Kurulu kararı ile 60 bin tona kadar, Milli Eğitim Bakanlığının ayıracağı bütçeye göre bu, 30 bin ton da olabilir, 60 bin ton da olabilir. Ama 400 bin tonun üzerinde bir rekolte varsa 60 bin de olabilir. Gerçekten biz arz fazlasını ücretsiz kendi insanımıza verdiğimiz zaman onun bedelini ihracat bedeli olarak zaten dışarıdan alıyoruz. Onun mutlaka okul üzümü projesinin uygulanması gerektiğini savunduk ve bunu başardık" diye konuştu. 

- "Zeytinyağı ithalatına asla izin vermeyeceğiz"

Zeytinyağında çokça spekülasyon olduğunu söyleyen Berber, şöyle konuştu

"Zeytin yağında ve zeytinde işleme kapsamında ürün az fiyatlar çok uçtu. Dolayısıyla ihracat şartları yerine getirilmiyor, bunun kapsamında da zeytinyağı ithalatını serbest bırakalım gibi bir kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Burada İzmirli ihracatçılar başta olmak üzere bu konunun içinde olduklarını öğrendik. Geçen hafta Bursa milletvekilimiz ile beraber İthalat Genel Müdürü ile görüştük. Arkadaşlar böyle bir şey yok. Gelecek olan hükümet, ne karar verir bilemem. Ama bu hükümet ve sorumlu bakan ön koltukta olduğu sürece, biz de Manisa milletvekilleri olarak artık sadece üzümün değil, zeytinin ve zeytinyağının önemli üretim merkezi Manisa olarak zeytinin de zeytinyağının da işleme kapsamında ithalatına asla izin vermeyeceğiz. Bunun bilinmesini istiyoruz." 

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise Temmuz sonu itibariyle 322 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin borsalarında tescil ettirildiğini, Sultani çekirdeksiz üzümün hasat dönemi öncesinde olumsuz hava koşulları nedeniyle önemli derecede zararın oluştuğunu hatırlattı.

Konuşmaların ardından Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergun Türek, sezonun ilk kuru üzümünü açık artırmaya sundu. 

Saruhanlı'nın Gümülceli Mahallesi'nde üzüm yetiştiriciliği yapan Vehbi Adağ’ın getirdiği kuru üzüm, açık artırma sonunda kilogramı 120 liradan Manisa Ticaret Borsası tarafından satın alındı. 

KAYNAK: AA