Solucan gübresinde otomasyona geçildi

GÖKMEN YÜCE - Burdur'da solucan gübresi üretimi yapan bir firma, iş yükünü hafifletmek amacıyla geliştirdiği makinelerle otomasyon sistemine geçti.

Solucan gübresinde otomasyona geçildi
Solucan gübresinde otomasyona geçildi
GİRİŞ 04.08.2015 11:08 GÜNCELLEME 04.08.2015 11:36

Firmanın genel müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvan gübresinin ve organik atıkların yedirilmesinden sonra solucanlardan çıkan dışkının, "solucan gübresi" olduğunu söyledi.

Solucan gübresinin hayvan gübresine göre 10 kat daha değerli olduğunu anlatan Aksoy, "Solucanlarda 32 boğum vardır. Her boğum gübrenin üzerine bir enzim ekler. Hayvan gübresi 32 çeşit enzim eklenmiş hale geldikten sonra solucan gübresi halini alıyor" dedi. 

Aksoy, solucan gübresi kullanılan alanlarda ürünlerin organikleştiğini, eski doğal kokusuna ve tadına kavuştuğunu, yüzde 20-40 arasında ürün artışı sağlandığını kaydetti.

Solucan gübresi kullanılan yerlerde sulamanın yüzde 40 daha az yapılması gerektiğini belirten Aksoy, bu gübrenin kendi hacminin 10 katı su tutma özelliğine sahip olduğunu dile getirdi. 

Aksoy, 2008 yılında solucan gübresi üretimine başladıklarını ve tesisleri büyüdükçe insan gücünün yetersiz kaldığını vurguladı.

- "Günde 10 ton ürün işleme özelliği var"

Bu durumun önüne geçmek için kendi tasarladıkları makineler yaptıklarını anlatan Aksoy, "Ürettiğimiz makinenin günde 10 ton ürün işleme özelliği var. Makine çalışmaya başladıktan sonra hem iş gücü azaldı hem de aynı standartta aynı kalitede gübre çıkartmaya başladık" diye konuştu. 

Firmanın işletme müdürü Osman Sezer ise 62 üretim tesisinde 7 bin metrekare kapalı alana sahip olduklarını ve ayda 340 ton solucan gübresi ürettiklerini bildirdi. Gübreleri Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye'nin her yerine gönderdiklerini dile getiren Sezer, kapasite artırımı için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. 

- Burdur ve Alanya'da otomasyona geçildi

Firmanın üretim tesisi ve planlama müdürü Salih Aksoy da tesislerinde makineleşmeye ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Yaptıkları işin yoğun emek gerektirdiğini vurgulayan Aksoy, şu bilgileri verdi:

"İş yükünü azaltmak için makineleşmeye gittik. Kendi sterilizasyon cihazımızı geliştirdik. Gübre makinenin içinden geçerken ısıl işlem görüyor. Bir saat boyunca 70 santigrat derecede ısıtılıyor ve sonra paketleniyor. İçindeki solucanlar gübre sterilizasyon cihazına girmeden ayrıştırılıyor. Onun için solucanlarımız bir zarar görmüyor. Gübremiz tamamen sterilize, insan sağlığına zarar verebilecek bakterilerden arındırılmış şekilde çıkıyor. Gönül rahatlığı ile piyasaya sürebiliyoruz."

Aksoy, Burdur ve Alanya'daki tesislerinde otomasyona geçtiklerini kaydetti. 

KAYNAK: AA