Enflasyon rakamlarının yankıları

Antalya Ticaret ve Sanayi (ATSO) Başkanı Davut Çetin, iç piyasadaki ve ihracattaki durgunluğun enflasyonu baskıladığını kaydetti.

Enflasyon rakamlarının yankıları
Enflasyon rakamlarının yankıları
GİRİŞ 03.08.2015 15:11 GÜNCELLEME 03.08.2015 15:11

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonomide ve iç piyasadaki durgunluğun yurtiçi enflasyonu da baskıladığının görüldüğünü kaydeden Çetin, bu ortamda yıllık enflasyonun gerilemesinin sürpriz olmayacağını bildirdi.

Dünya ekonomisindeki durgunluğun, petrol, metaller ve bazı tarımsal girdiler gibi emtia fiyatlarında 2011 yılına göre ortalama yüzde 48, son bir yılda da yüzde 29 düşüş yarattığını kaydeden Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya ekonomisinde enflasyon henüz bir risk faktörü değildir. Türkiye, dünyadaki emtia fiyatları düşüşünden döviz kurundaki artış nedeniyle sınırlı ölçüde yararlanmaktadır. Buna rağmen iç piyasadaki ve ihracattaki durgunluk Türkiye'de de enflasyonu düşürmektedir. Bu ortamda Türkiye'de de yıllık enflasyonun gerilemesi sürpriz değildir. Nitekim temmuz ayı enflasyonundaki gerilemede giyimde ve meyve-sebze fiyatlarındaki mevsimlik düşüşler yanı sıra akaryakıt fiyatlarındaki düşüş etkili olmuştur. Bununla birlikte et fiyatlarında yıllık yüzde 28'e ulaşan artışlar gıda fiyatlarının risk unsuru olmaya devam ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla gıda fiyatları için sektörel önlemlerin alınması, ancak makro-ekonomik politikada önceliğin durgunlukla mücadeleye verilmesi gereklidir."

Çetin, büyümeyi destekleyecek politikaların acilen uygulanması gerektiğini, bu anlamda da en önemli faktörün siyasi istikrar olduğunu kaydetti.

 

KAYNAK: AA