"Anadolu arısı" balda yüksek verim sağlıyor

ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'de bir yetiştirici, yüksek bal verimi ve maddi getirisinden dolayı "Anadolu arısı" adıyla bilinen çeşidi kovanlarında toplayıp üretmeye çalışıyor.

"Anadolu arısı" balda yüksek verim sağlıyor
"Anadolu arısı" balda yüksek verim sağlıyor
GİRİŞ 02.08.2015 11:17 GÜNCELLEME 02.08.2015 11:17

Salim Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1988 yılında Zonguldak'tan bir kovan alarak arı yetiştiriciliğine başladığını söyledi.

Arıcılık kitapları okuyarak kendini geliştirmeye çalıştığını belirten Kenar, farklı çeşitlerde bal ve polen ürettiğini anlattı.

Türkiye'de arı çeşitlerinin fazla olduğunu dile getiren Kenar, "Zaman içinde farklı ırklara ait arıları kovanlarımın yanına getirdim ancak bu arıların, Anadolu ırkına ait arılar kadar bal üretemediğini fark ettim. Bundan dolayı Anadolu ırkı adıyla anılan arılara daha çok önem verdim. Anadolu arısıyla daha fazla bal üretilebilir. Anadolu iklimine çok iyi uyum sağlamaları ve hastalıklara karşı dirençli olmaları, Anadolu arısının en önemli tercih sebebi. Bu arılar, nektarın az olduğu dönemlerde bile bal toplayarak ihtiyaçlarını karşılayabiliyor."

Kenar, yurtdışına da bal satışı yaptığını ifade ederek, 50 kovanı bulunduğunu kaydetti.

Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit de Türkiye'nin, dünyada arıların gen merkezlerinden biri olduğunu bildirdi.

Anadolu ırkına sahip çıkılmadığını savunan Yiğit, "Şu an ülkemiz arıcıları, çok iyi özelliklere sahip olan Anadolu ırkı arının peşine düşseler de ülkemizde bu arı türleri genel itibarla saf olarak bulunmuyor. Anadolu coğrafyasında araştırma yapılarak Anadolu arısı elde etme çabaları sürüyor. Islah çalışmaları yapılarak bu ırkın tescillenip korunması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: AA