UKON Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Türer:

"Küçükbaş hayvan eti tüketiminde artış sağlanmadığı takdirde ithalat ülke gündeminde hep var olacak, kırmızı et fiyatlarında yükselişin de önüne geçilemeyecek"

UKON Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Türer:
UKON Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Türer:
GİRİŞ 01.08.2015 15:47 GÜNCELLEME 01.08.2015 15:47

 İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özer Türer, küçükbaş hayvan eti tüketiminde artış sağlanmadığı takdirde ithalatın ülke gündeminde hep var olacağını, kırmızı et fiyatlarında yükselişin önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Türer yaptığı açıklamada yetiştirici ve besicileri fırsatçılıkla suçlayan çevrelerin rant elde etmek için et ithalatının önünü açmak istediklerini savundu.

Türk halkının ithal ve endüstriyel ete mahkum edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne süren Türer, "Anadolu kültürü ve Türk mutfağının öz değeri olan koyun ve keçi etinin kırmızı et üretimi dışa bağımlılığı azaltacak yegane seçenektir. Üretici olmadan çark dönmez. Birkaç kişinin hatasının tüm üreticilere mal ederek 'besiciler ve üreticiler fırsatçılık yapmaktadır' şeklindeki söylemler hatadır. Ülkeye yakın zamanda 140 bine yakın ithal hayvan girdi. Biliniyor ki bu hayvanlar besi sürelerinin sonuna yaklaştı ve kesime hazır sayılırlar. Bu hayvanlar kesime gönderilip üzerine et ithalatı gerçekleşirse kırmızı et üretimi sekteye uğrayacaktır" ifadelerini kullandı.

Türer, Türkiye mera haritasının küçükbaşa daha uygun olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Koyun ve keçi eti içerdiği besin değerleri açısından her yaş grubuna hitap ediyor. Küçükbaş hayvancılık geliştikçe büyükbaş fiyatları da regüle olacaktır. Tüm bu artılar yanında sadece sanayici için ticareti kolay olduğundan tamamen büyükbaş hayvan etine yönelmek doğru değildir. Küçükbaş hayvan eti tüketiminde artış sağlanmadığı takdirde ithalat ülke gündeminde hep var olacak, kırmızı et fiyatlarında yükselişin de önüne geçilemeyecek."

 

KAYNAK: AA