Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Arpacı:

Aydın'ın İncirliova ilçesindeki Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, incirde bu yıl rekolte düşüşü beklemediklerini bildirdi.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Arpacı:
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Arpacı:
GİRİŞ 01.08.2015 12:31 GÜNCELLEME 01.08.2015 13:15

 Selim Arpacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılı incir sezonunun başladığını, incirin ülke ve kent ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Aydın'da yaklaşık 30 bin ailenin incir üretimiyle geçimini sağladığına işaret eden Arpacı, iklim koşullarının üretime elverişli olduğunu belirtti.

Geçen yıl yaşadıkları rekolte düşüşünün bu yıl beklenmediğini ifade eden Arpacı, şöyle konuştu: 

"Geçen yıl, kuru incirde önemli bir rekolte düşüşü yaşadık. Yaklaşık 90 bin ton olan Türkiye ortalamasındaki kuru incir rekoltesi  geçen yıl hava şartlarından dolayı  50 bin tonlara  kadar düştü. Ama bu sene şu an itibarıyla olumsuz bir durum yok. Ege ihracatçı birlikleriyle Ege Ticaret  Borsası ekipleri ve uzmanlarımız rekolte tahmini için bölgeyi geziyorlar. Rekolte 15-20 gün sonra daha net ortaya çıkacak. Bizi iyi bir rekolte sezonu bekliyor diyebiliriz."

Arpacı, incirin Türkiye ekonomisine yaklaşık 240 milyon dolarlık katkısının olduğunu, geçen yıl taze incirin 42 milyon dolarlık net döviz girdisi sağladığını anlattı.

- Yüzde 80'ni ihraç ediliyor

İncirin önemli bir ihracat ürünü olduğuna dikkati çeken Arpacı, "İncir üretimimiz bir kat daha artsa da hem iç hem de dış pazarı var. Ürettiğimiz kuru incirin yüzde 80'ini ihraç ediyoruz. Dış pazarda özellikle Uzak Doğu ülkelerinden, Çin'den son 3 yılda önemli bir talep var. Üreticilerimizin önü açık" dedi.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da incirin artık Aydın'ın önemli bir markası olduğunu vurgulayarak, "Antep baklavası ne kadar biliniyorsa Aydın inciri de o kadar marka oldu. Aydın inciri  çok ciddi rağbet görüyor. Avrupa standartlarına uygun bir şekilde üretilen ve paketlenen, ona göre de dağıtım işlemleri yapılan incir,  Aydın'ın göz bebeği olmuştur" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: AA