AOSB'nin atık çamuru yakıt olacak

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), atık su arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurunu, çimento fabrikalarında veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirmek için kurutma tesisi yapımına başladı.

AOSB'nin atık çamuru yakıt olacak
AOSB'nin atık çamuru yakıt olacak
GİRİŞ 30.07.2015 10:54 GÜNCELLEME 30.07.2015 10:54

AOSB'den yapılan yazılı açıklamada, atık su arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurunun bertaraf edilmesini sağlayacak projenin startını verdi.

Yapımına başlanan Yerden Isıtmalı Solar Kurutma Tesisi, atık çamuru yüzde 85-90 katı madde oranına kadar kurutarak çimento fabrikalarında veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilecek hale getirecek. Tesis ihtiyaç duyduğu enerjiyi ise güneşten sağlayacak.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar da atık su arıtma tesisine ait yüzde 20 katı madde içeriğine sahip, nihai kapasitesi günlük 40 ton olan arıtma çamurunun söz konusu tesiste kurutulacağını belirtti.

Tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten elde edeceğini kaydeden Bahar, şu bilgileri verdi:

"Teknoloji seçiminde bölgemizin coğrafi şartları da dikkate alınarak yenilenebilir enerji kaynağımız olan güneş enerjisinden efektif olarak yararlanma yoluna gidilmiş, düşük enerji ve işletme maliyeti ile optimum arazi kullanımı dikkate alınmıştır. Tesis, güneşli olmayan günlerde ihtiyaç duyulan kuruluk oranının sağlanabilmesi açısından doğalgazın kullanılacağı, yerden ısıtma sisteminin de düşünüldüğü hibrit bir projedir. Tesiste ön susuzlaştırma ekipmanı ile yüzde 45'e çıkacak katı madde oranı, solar çamur kurutma tesisiyle yüzde 85-90'a ulaşacaktır."

KAYNAK: AA