Antep fıstığında rekolte tahmini "daha sağlıklı" olacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli ürünlerinden Antep fıstığın rekolte tahminlerinin daha sağlıklı yapılabilmesi için çalışa başlatıldı.

Antep fıstığında rekolte tahmini "daha sağlıklı" olacak
Antep fıstığında rekolte tahmini "daha sağlıklı" olacak
GİRİŞ 28.07.2015 11:51 GÜNCELLEME 28.07.2015 11:51

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antep fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) iş birliğinde "Antep Fıstığı Alanlarında Rekolte Tahmin Eğitimi" gerçekleştirildi.

GTB'nin evsahipliğinde ikinci kez düzenlenen eğitime, fıstık üretiminin yapıldığı illerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ziraat odalarının temsilcileri katıldı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanlığı Sert Meyveler Koordinatörü Haydar Kurt, etkinlikte, Antep fıstığı rekolte tespit çalışmalarında yeni bir yol haritasının belirlendiğini söyledi.

Yeni tahmin metodunun uygulamalı anlatılabilmesi için eğitim çalışmaları düzenlendiğini belirten Kurt, sağlıklı rekolte tahmininin piyasalar için önem taşıdığına işaret etti.

Hasat sezonu öncesi yapılan tahminlerin iç pazarı yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Kurt, "Antep fıstığında üretime yönelik şimdiye kadar farklı kurum ve kuruluşlardan farklı tahmin sonuçlar açıklanıyordu. Bu durum iç ve dış piyasada farklı algıların oluşmasına hatta bazı çok güçlü firmaların iflas etmesine dahi neden olabiliyordu. Yaşanan bu tarz durumların önüne geçilebilmesi için oluşturulacak ortak komisyon tespit edilen tahminleri tek rakam olarak açıklayacak. Böylelikle farklı tahminler ve bunların neden olabileceği maddi kayıplar tamamen ortadan kaldırılacak" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA