Yumurta fiyatlarında artış beklentisi

SEYHAN KIRICI - Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, bu sene Güney Marmara'da etkili olan kuş gribi hastalığı nedeniyle yumurta fiyatlarında yüzde 50'ye varan artışlar görülebileceğini söyledi.

Yumurta fiyatlarında artış beklentisi
Yumurta fiyatlarında artış beklentisi
GİRİŞ 28.07.2015 11:17 GÜNCELLEME 28.07.2015 12:31

Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen aylarda özelikle Bandırma ve Gönen ilçelerinde etkili olan kuş gribinden dolayı 2,5 milyon tavuğun itlaf edildiğini anlattı.

Bunun yumurta fiyatlarına yansımalarının yavaş yavaş görülebileceğini belirten Kula, "Bu kış tüketiciler yumurtayı biraz pahalı yiyecek. Nasıl üretim arttığında fiyat düşüyorsa, üretim düşüşünde de fiyatlarda artış yaşanacak. Bunu insanlarımızın anlayışla karşılamalarını istiyorum. Zam olsa da ülkemizde en ucuz protein kaynağı yumurta ve beyaz ettir. Yaz döneminde çok artmaz ama ağustos sonundan itibaren yumurta fiyatlarının yüzde 50 artacağını düşünüyorum ama bu sadece kış dönemi için geçerli olur" diye konuştu.

Kanatlı hayvan üreticilerinin kuş gribinin etkilerini kısa sürede atlatabileceğini dile getiren Kula, üreticilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından acil destekler sağlandığını belirtti.

Üreticilerin, devlet desteği sayesinde yaralarını kısa sürede saracağını vurgulayan Kula, "Hükümetimize teşekkür ediyorum. Herkes yaralarını sarmaya çalışıyor. Devlet, karantina bölgesindeki itlaf olan hayvanların bedellerini ödüyor. Üreticiler de itlaf edilen hayvanların bedellerini alarak yeni bir şekilde kümeslerine hayvan koymaya çalışıyor. Yaralar sarılıp birkaç ay içinde tavuk ve yumurta üreticisi normal hayatına geri dönecektir" ifadelerini kullandı.

Kula, itlaf edilen 2,5 milyon tavukla ilgili oluşan zararın devlet tarafından hemen hemen tamamının karşılandığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden Kula, kuş gribi virüsünün sıcağa duyarlı olduğu bilgisini verdi.

Kula, yumurta veya beyaz etin pişirilmeden tüketilmediğini hatırlatarak, "Düşük bir ısıya geldikten sonra bu hastalık zaten kalmıyor. Bu abartılacak bir olay değil. Kuş gribi, Balıkesir'den sonra Manisa, Bursa ve Kayseri'de de görüldü. Bölgemizdeki talihsizlik, yaz aylarının hep serin geçmesi oldu" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA