Fındıkta 2015 ürünü rekolte tartışmaları

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, "Bizim, 2015 fındık rekoltesi tahminiz 590 bin 394 tondur ve gerçeğe en yakını bizimki olacaktır. Stoklar rekolteden sayılmazsa ki rekolte değildir, TZOB'un tahminlerinin ne kadar isabetli olduğu görülür" dedi.

Fındıkta 2015 ürünü rekolte tartışmaları
Fındıkta 2015 ürünü rekolte tartışmaları
GİRİŞ 26.07.2015 13:43 GÜNCELLEME 26.07.2015 13:43

Kozoğlu, Ziraat Odası temsilcileriyle Trabzon'da yayımlanan bölgesel bir gazete önünde yaptığı basın açıklamasında, geçen yıl fındık üretimi yapılan 14 il için yaptıkları 371 bin 185 tonluk rekolte tahmininin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 412 bin ton fındık rekolte açıklamasına oldukça yaklaştığını söyledi.

Karadeniz İhracatçı Birlikleri'nin 2014-2015 ihracat verilerine göre, ihraç edilen 201 bin ton fındığın 187 bin tonunu 2014 ürünü fındığın oluşturduğunu, bunun da 374 bin tonluk kabuklu fındığa tekabül ettiğini belirten Kozoğlu, bu rakamların bile 2014 yılında yaptıkları rekolte tahmininin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Kozoğlu, 2015 yılı için TÜİK'in 585 bin ton, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 646 bin 254 ton rekolte tahminine rağmen Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'nun 733 bin 246 ton rekolte tahmini yaptığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TZOB fiyatları yükseltmek için rekolte çalışması yapmıyor. Gerçeğe ulaşmak için fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulayarak, çotanak sayımı şeklinde rekolte çalışması yapıyor. Kimseden gizlimiz, saklımız yok. Her şey ortada. Hatta çotanak sayımı yapılan bahçelerin adreslerini verelim, isteyen gidip görebilir. Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu da açıklasın. 733 bin 246 ton rakamını nereden buldu? Niye önceki tahmini olan 713 bin tonu, 20 bin ton artırdı. Bunu sormak bir üretici olarak bizlerin hakkı. Kimse bizim alın terimizle oynamasın. Üretici olmazsa hiçbir şey olmaz."

Karadeniz İhracatçı Birlikleri'nin rekolte çalışmasında, 'Haziran sonu ve temmuz başında dış etkenler sebebiyle meydana gelebilecek çotanak dökülmeleri hesaba katılmamıştır' diyerek itirafta bulunduğunu savunan Kozoğlu, "Bunun üzerine Karadeniz İhracatçı Birlikleri'nin rekolte tahminlerine nasıl inanalım? Bizim, 2015 fındık rekoltesi tahminiz 590 bin 394 tondur ve gerçeğe en yakını bizimki olacaktır. Stoklar rekolteden sayılmazsa ki rekolte değildir, TZOB'un tahminlerinin ne kadar isabetli olduğu görülür" diye konuştu.

- "Kendileri kadar üreticiyi de düşünsünler"

Kozoğlu, fındık üreticisinin de düşünülmesi gerektiğini kaydederek, "Yıllardır Karadeniz Bölgemizde çiftçinin tek geçim kaynağı olan fındıkla servetlerine servet katanlar üreticiyi bu kadar dışlamasın. En az kendileri kadar üreticiyi de düşünsünler. Unutmasınlar ki çiftçi bahçesine giremez, kültürel işlemlerini yapamaz, maliyetlerini düşüremez, yeterli ürün elde edemez ve uygun fiyatla satamazsa bu üreticilerimizin olduğu kadar sadece karını düşünen, sadece parayı düşünen ihracatçının da sonu olur" ifadelerini kullandı.

Karadeniz İhracatçı Birlikleri ile Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç'in, TZOB'un sezon sonu rakamlarında sürekli yanıldığını söylediğini belirten Kozoğlu, "Kendilerine şunu sormak lazım. Devir stoklarını dışarıda tuttuklarında gerçekleşen rekolteye kim en fazla yaklaşmaktadır? Rekoltenin içine eski fındığı da koyup rekolte açıklamanın amacının ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Fiyatlarla oynamak. Üreticinin elinden fındığı ucuza kapatmak. Sevinç şunu da iyi bilsin ki TZOB'un saygınlık ve prestiji tahayyüllerinin ötesindedir" değerlendirmesini yaptı.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav'ı da eleştiren Kozoğlu, "Cirav basına verdiği demeçte, TZOB rakamlarının, her yıl en az 80-90 bin eksik olduğunu iddia etmektedir. Külliyen yanlış olan bu sözün amacının ne olduğu bellidir. Bu yıl rekolte Cirav'ın iddia ettiği gibi 700 bin ton civarında olmayacaktır. Rekolte 590 bin tonda kalacaktır" diye konuştu.

Kozoğlu, üreticiye seslenerek, "Üreticimiz, bizim söylediklerimizi esas alsın ve ürettikleri fındığı ihtiyacı oranında satsın, emanete vermesin. Bizim gözümüz tüccarın, ihracatçının parasında değil, yıllardır kaybettiğimiz, değerinde satamadığımız ürünümüzde. Çiftçimizi konuyla ilgili bilgilendireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Herkes iyi düşünüp öyle karar versin, kimse 4,5 milyon çiftçiyi karşısına almasın" dedi.

Kozoğlu ve beraberindekiler, söz konusu gazete önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra dağıldı.

KAYNAK: AA