Gaziantep'te yılın ilk Antep fıstığı hasadı

Nizip ilçesinde bu yılın ilk kırmızı kabuklu Antep fıstığı hasadını yapan üretici, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından altınla ödüllendirildi.

Gaziantep'te yılın ilk Antep fıstığı hasadı
Gaziantep'te yılın ilk Antep fıstığı hasadı
GİRİŞ 23.07.2015 14:09 GÜNCELLEME 23.07.2015 14:30

Bu yıl rekoltesinde artış beklenen Antep fıstığında hasat sezonu başladı. Yeni sezonun ilk ürününü ise Nizip ilçesine bağlı İntepe köyünde çiftçilik yapan Cuma Kaya hasat etti.

Hasat mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak doğal rengine kavuşan sezonun ilk Antep fıstığı için GTB'de düzenlenen törende, Kaya tam altınla ödüllendirildi.

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, törende, kentin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan Antep fıstığının üretimini teşvik etmek amacıyla her yıl ödül töreni düzenlendiğini belirtti.

Bu sezon Antep fıstığında 160 bin ton rekolte beklendiğini vurgulayan Tiryakioğlu, "Geçmişte sadece iç pazara yeten Antep fıstığını, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Ekim alanı artan bahçelerin 3-5 yıla kadar meyve verir hale geleceğini, böylelikle rekoltenin 300 bin ton seviyesine ulaşmasını beklediklerini aktaran Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Bu nedenle ihracata yönelik çiftçi ve sanayicilerimize alt yapı oluşturacak 'Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi' ve 'Antep Fıstığı Pilot İşleme Tesisi' gibi önemli projelerimizi en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz. Bölgemizde on binlerce kişinin tek geçim kaynağı olan fıstığımız katma değeri yüksek bir ihraç ürünü olarak hem ülke ekonomimize hem de çiftçilerimize ciddi katkılar sunacak."

Üretici Cuma Kaya da Türkiye'de yılın ilk Antep fıstığını Gaziantep'te yetiştirmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Köyde yaklaşık aşılı 100 Antep fıstığı ağacı bulunduğunu belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Bunlardan yaklaşık 10'u bu yıl havaların da sıcak gitmesinin etkisiyle mevsiminden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak kırmızı haline geldi. Renk ve doluluk oranıyla son derece kaliteli ürün veren ağaçlarımızdan topladığımız yaklaşık 5 kilogram fıstığı ilk mahsul ürün olarak kayıt ettirmek için zaman geçirmeden GTB'ye getirdim."

KAYNAK: AA