Altının gramı kaç para, Çeyrek altın fiyatı

Altın fiyatları düşecek mi artacak mı? Çeyrek, yarım, tam altın fiyatları ne kadar oldu? Altının gramı çeyrek yarım altın fiyatı ne oldu?

Altının gramı kaç para, Çeyrek altın fiyatı
Altının gramı kaç para, Çeyrek altın fiyatı
GİRİŞ 05.08.2015 13:55 GÜNCELLEME 05.08.2015 13:55

Altının gramı ne kadar? Gram altın fiyatı ne kadar? Çeyrek Altın fiyatları düşecek mi artacak mı? Altın sert düştü, çeyrek, yarım, tam altın fiyatları ne kadar oldu? Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 96,30 lira oldu. Serbest piyasada 95,95 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altının gramının satış fiyatı 96,30 lira oldu.

ALTIN VE ÇEYREK ALTIN FİYATLARINI TIKLA ÖĞREN 

ALTIN

ÇEYREK ALTIN

Merkez Bankası'nda ne kadar altın ve para var?

Hangi ülkede daha çok altın var?

`Çeyreği` teğet geçti!


Dünya piyasalarındaki olumlu gelişmelerle onsu bin 90 dolara kadar gerileyen altın fiyatındaki düşüşün, düğün sezonu nedeniyle artan talepten dolayı çeyrek altın fiyatına yansımadığı belirtildi.

Dünya piyasalarındaki olumlu gelişmelerle onsu bin 90 dolara kadar gerileyen altındaki fiyat düşüklüğü çeyrek altını teğet geçti. 

Kayseri Sarraf ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın her tarafında değer gören altının en küçük olumlu veya olumsuz gelişmeden doğrudan etkilendiğini söyledi. 

6-7 LİRALIK DÜŞÜŞ YANSIMADI!

Altının en son 2011 yılında zirve yaptığını ve bugünlerde o tarihten sonraki en düşük seviyesinde olduğunu belirten Gülsoy, "Altının onsu bin 90 dolar seviyesinde. Gram altın 102 liradan 95-96 lira seviyelerine geriledi. 6-7 liralık düşüş, düğün sezonu ve yoğun talep olması nedeniyle çeyrek altına yansımadı. Şu anda 165-167 liraya satılan çeyrek altının normalde 160 lira olması gerekiyordu. Esnaf bu farkı prim olarak yansıtıyor" diye konuştu.

Altın piyasasının 6 aydır durgun olduğunu, düğünler ve gurbetçilerle hareketlendiğini, esnafın da bu hareketliliği değerlendirmek istediğini anlatan Gülsoy, Türkiye'de 7 ve 8'inci ayların altın piyasası açısından en hareketli dönem olduğunu, bu hareketliliğin de en fazla küçük altın olarak bilinen çeyrekte yaşandığını ifade etti. 

Gülsoy, fiyat düşüklüğünün yoğun döneme denk gelmesi nedeniyle bazı ziynet eşyalarına yansıtılmadığını, esnafın bu şekilde durgun geçen dönemlerdeki zararı kapatmaya çalıştığını kaydetti. 

Eylül ayından itibaren hem gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönmesi hem de düğünlerin bitmesiyle altın piyasasının da yeniden durağanlaşacağını dile getiren Gülsoy, bu tarihten itibaren çeyrek altında küçük de olsa düşüş olabileceğine dikkati çekti. 

ABD'NİN KARARI BEKLENİYOR

Altının, ABD'den gelecek faiz kararını beklediğini, dünya piyasaları ve dolayısıyla Türkiye'deki fiyatların da buna göre şekilleneceğini belirten Gülsoy, şunları söyledi: 

"Amerika'nın faiz artırımıyla gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamından sıcak para çıkışı olur. Bu ülkelerdeki yatırımcılar daha güvenli gördükleri için Amerikan fonlarına yatırım yaparlar. Bu da altına olan talebin düşmesine, dolara olan talebin artmasını neden olur. Şu an tüm dünya dolayısıyla da altın piyasası Amerika'nın eylül ayında gerçekleştirilmesi beklenen faiz artırım kararına odaklandı. Amerika faiz artırımına giderse yatırımcılar altın yerine Amerikan fonlarına yatırım yapacak. Talep olmayınca altın fiyatları da mecburen düşer. Altın fiyatlarının bu seviyenin de altına düşeceği yönünde bir beklenti var. Amerika kesin faiz artırımına giderse altının onsu 20-30 dolar daha gerileyebilir. Çünkü talep şu ankinden daha da az olacak." 

Vatandaşların altın fiyatları konusunda çok büyük beklentilere girmemesi gerektiğini ifade eden Gülsoy, dünya borsasında değer gören bir emtiadan bahsettiklerini ve düşüş beklerken fiyatların birden yükselebilmesinin de imkan dahilinde olduğunu söyledi. 

Altının şu anki fiyatlarla da yatırım yapılabilecek rakamlarda olduğunu belirten Gülsoy, vatandaşların çeyrek olarak bilinen küçük altın veya işçiliği az olan tel bileziklere yatırım yapmalarının daha akılcı olduğunu, bu altınları bozdururken işçilik masrafı olmadığı için kaybın da az olduğunu sözlerine ekledi.

Altın 5,5 yılın dibine yakın

Altının ons fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek 1,093.90 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, Temmuz ayında külçe altında 2013 yılından bu yana en sert düşüşün yaşanmasına rağmen ABD Merkez Bankası Fed tarafından faizlerin yakın bir dönemde artırılacağı beklentileriyle kayıplarına bugün de devam ederek 5.5 yılın en düşük seviyesine yakın seyrine devam etti. 

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek 1,093.90 dolardan işlem görürken, Cuma günü 1,079.50 dolara kadar gerileyerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 1,077 dolara yaklaşmıştı.

ALTIN'DA REKOR DÜŞÜŞ

Altın fiyatlarında zayıf seyir devam ediyor. Altın fiyatları ABD'den gelen olumlu veriler üzerine düşüşüne devam ederek üst üste altıncı haftayı da kayıpla kapatmaya hazırlanırken, 1999 yılından bu yana en uzun kayıp sürecini gerçekleştirdi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 değer kaybederek 1,084.60 dolardan işlem görürken, hafta genelinde yüzde 1'den daha fazla değer kaybetmiş oldu.

Kapalıçarşı'da altın fiyatları


Cumhuriyet altını, çeyrek altın ve gram altında son durum.

İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL) şöyle: 

`Altın 984 dolara düşebilir`

Altındaki problem sadece fiyatların gerilemesi değil. Pek çok insan için kıymetli metal çekiciliğini kaybetti. Bloomberg anketine katılan 16 analistin ortalama tahminine göre fiyatlar, Ocak ayından önce ons başına 984 dolara gerileyecek.

Altındaki problem sadece fiyatların gerilemesi değil. Pek çok insan için kıymetli metal çekiciliğini kaybetti.

Altın piyasasında güven büyük önem arz ediyor. Piyasada madenden çıkarılan veya geri dönüştürülen altının her yıl yalnızca yaklaşık yüzde 60’ı mücevheratta ve endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor. Kalan kısım, sikke ve külçe olarak satılıyor. Dolayısıyla yatırımcı talebi zayıfladığında kalan altın için sonuçlar acı verici olabilir.

Bloomberg anketine katılan 16 analistin ortalama tahminine göre fiyatlar, Ocak ayından önce ons başına 984 dolara gerileyecek. Bu fiyat 2009’dan bu yana en düşük olarak kaydedilir ve Salı günkü kapanıştan yüzde 10 gerileme görüleceği anlamına gelir. Spekülatörler, altında 2006’dan bu yana ilk kez açığa satış gerçekleştiriyor ve exchange-traded fon (ETF) sahipleri 4 ayın en hızlı temposunda satışa gidiyorlar.

Londra’daki Societe Generale SA analistlerinden Robin Bhar, “Altın, İspanyol paça pantolon gibi eski moda oldu. Kimse altın istemiyor. Çöküş yaşanmayacak ancak çok da uzak olmayan bir gelecekte daha düşük bir seviyede olacağını düşünüyoruz” dedi.

Altın, 2015 yılının büyük çoğunluğunda düşüş gösterdi. Kıymetli metal, Şubat 2010'dan bu yana en zayıf seviyeye gerilemesinin ardından iki yılın en büyük düşüşünü kaydetmeye ilerliyor.

 

Dolar kuru ve altın fiyatları bugün hareketlilik sürüyor
 

Dolar kuru haftaya 2.74 lira seviyesinden başladı. Suruç saldırısı öncesi 2.65 lira seviyesinden işlem gören Dolar/TL kuru, cuma günü 2.7535 ile 5 haftanın zirvesine çıkmıştı. 

Geçen hafta son 5 yılın en düşük seviyesine gören altın fiyatları bugün düşüşüne devam ediyor. Altın ons fiyatı 1097 dolara indi. Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından yurtiçinde saldırı olaylarının devam etmesi, PPK ve IŞİD'e karşı başlatılan askeri operasyonlar ve operasyonların ardından PKK'ın ateşkesi sona erdirmesiyle artan güvenlik endişeleriyle geçen hafta sert değer kaybeden kur ve faizde siyaset ve jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam edecek. Geçen haftaya 2.6550 civarında başlayan ve hafta boyunca gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarı yönlü bir trend izleyen dolar/TL Cuma günü 5 haftanın zirvesi olan 2.7535'i test etti. Cuma gününü 2.75'in hemen altında tamamlayan kur bu sabah 08.55'te 2.7455/2.7470 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.8832/2.8852 seviyesindeydi.

ALTIN FİYATLARI EN UZUN SÜRELİ DÜŞÜŞ
 
Altın fiyatları yeni haftaya da düşüşle girdi. Son üç yılın ‘en uzun süreli haftalık düşüş serisi’ni kaydeden altın, bu haftaya da düşüşle başlıyor. Fed'in Eylül'de faizleri artıracağına dair beklentilerin artmasıyla zayıf seyreden altının onsu spot piyasasında sabah 06.35 itibariyle yüzde 1 düşüşle 1.097 dolar seviyesinden işlem görüyor. Çin ve Asya piyaslarına bu pazartesi satıcılı giriş yapan altında artık 1.050 dolarlık ons fiyatı tartışılıyor.
 

1050 DOLAR KIRILIRSA 1.000 DOLARA KADAR İNEBİLİR
 
Geçtiğimiz beş haftayı kayıpla kapatan altın, Cuma günü 1.077 dolara kadar gerileyerek 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Emtia fiyatlarındaki genel düşüş ve Fed faiz artırımı beklentileriyle altın yıl başından bu yan yüzde 7,4 değer kaybetti. UBS'in Hong Kong varlık yönetimi birimi emtia müdürü Dominic Schnider, “Fed'in faiz artıracağı kesinleşdiğinde, daha aşağıya bir hareket daha göreceksiniz. Fed'in ikinci yarıda faiz artıracağı bir hayli belli” dedi. UBS'in tahminlerine göre altın kısa vadede 1.050 dolar seviyesine düşecek. IG stratejisti Evan Lucas is bulyonun altı hafta içinde 1.000 dolara düşebileceğini tahmin etti.
 

TÜRKİYE’DEKİ DÜŞÜŞ DAHA SINIRLI KALDI ÇÜNKÜ DOLAR ARTIYOR
 
Türkiye’de ise doların artması nedeniyle, altın fiyatlarındaki düşüş TL bazında sınırlı kaldı. Altının gram fiyatı Kapalıçarşı’da 96 TL’den işlem görüyor. Çeyrek altın ise 155 (alış)-157 (satış) aralığından işlem görüyor.

KAPALIÇARŞI ALTIN FİYATLARI
 

İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün şu dakikalar itibarıyla fiyatları (TL) şöyle:

BORSA YENİ HAFTAYA YATAY BAŞLADI

 
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftaya önceki kapanışa göre yüzde 0,02 yükselişle 78.724,77 puandan başladı.

BIST 100 endeksi cuma günü kapanışına göre 12,70 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 0,04 düştü, holding endeksi yüzde 0,01 değer kazandı. Açılışta en çok kazandıran sektör endeksi yüzde 1,55 ile "spor", en çok kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 0,50 ile "sigorta" oldu.

Endeks, geçen hafta yurt içinde siyasi belirsizlik ve terör saldırılarının ardından gerçekleştirilen askeri operasyonlar ile negatif bir seyir izledikten sonra, cuma günü gelen tepki alımları yüzde 0,48 yükselerek günü 78.712,07 puandan tamamlamıştı. Analistler, bu hafta yurt içinde koalisyon görüşmelerinin ve terör örgütlerine yönelik askeri operasyonların, yurt dışında ise yoğun veri gündemi ve çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının takip edileceğini ifade ediyor. Endeksin 77.500 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu aktaran analistler, 80.100 seviyesinin ise direnç olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyor.

Altın nedir?

Altın parlak sarı, yoğun, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek bir metaldir. Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince "aurum"un kısaltmasıdır.

Altında ayar ne anlama gelir?

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.

Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?

1 ons altın fiyatı / 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.

Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?

Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.

Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?

Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.

Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?

Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10 çeyrek altına veya 5 adet yarım altına eşittir.

Reşat ve Hamit altın nedir?

Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.

Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.

1 ons altın kaç gramdır?

Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır.