5 bin YTL'ye kendi işinizi kurun

İş kurmak için sanıldığı kadar para gerekmiyor. 5 bin YTL'ye küçük de olsa bir iş kurmanız mümkün. İşte 5 bin YTL'den başlayan sermayelerle yapılabilecek işler

5 bin YTL'ye kendi işinizi kurun
5 bin YTL'ye kendi işinizi kurun
GİRİŞ 28.03.2006 16:22 GÜNCELLEME 28.03.2006 16:22

Sermayesi az olanlar da kendi işini kurabilir

Hayal gücü ve girişimci ruhla yapılamayacak iş yok. Genç ve az sermayesi olan girişimciler için farklı sektörlerde oldukça cazip fırsatlar var. Emlak danışmanlığından çağrı merkezi kurmaya, atık yağ toplamaktan evlere ütü hizmetine kadar yatırım yapılabilecek çok sayıda alan var. Önemli olan hangi işin nasıl ve nerede yapılacağına karar vermek. Nitekim ABD yapılan bir araştırma, bin iş fikrinden yalnızca yedisinin projelendirildiğini, bunlardan da sadece ikisinin başarılı olduğunu gösteriyor. Az sermayeyle yapılabilecek, ilginç olduğu kadar başarılı olmuş iş fikirlerini araştırdık. Az sermaye ile yapılacak işler arasında geleneksel sektörlerin yanı sıra yeni fikirler de ağırlığını artırıyor.

İYİ ARAŞTIRMA GEREK

Kafe, büfe, çay bahçesi, kuaför, emlak danışmanlığı yapmak istemeyenler için farklı seçenekler de var. Örneğin bir internet sitesi kurarak olmayan bir hizmeti vermek, son yılların gözdesi olan organik ve doğal ürünler yetiştirmek, var olan ürünleri farklılaştırarak yeni bir pazar yaratmak tamamen girişimcinin hayal dünyasına bağlı. Kısıtlı sermayeyi değerlendirerek yatırım yapmak için öncelikle hangi alana yatırım yapılacağını çok iyi araştırmak gerekiyor.

İNTERNETİ MUTLAKA KULLANIN

Hizmet ya da üretimin yapılacağı yer, hedef pazarlar, maliyetin geri dönüşü, çıkabilecek olası aksilikler hesaplanması gereken başlıklar arasında yer alıyor. Eğer yapacağınız iş, bir ofis gerektiriyorsa maliyetini çok iyi incelemek öneriliyor. Hemen bir ofis tutup döşemek yerine bir süre evden çalışmak ya da var olan bir ofisi değerlendirmek daha akılcı bir çözüm olabilir. Çünkü bir ofis için gerekli olan telefon ve bilgisayarın yanı sıra ofis gereçleri, büro mobilyaları gibi gereksinimler en az 3 bin YTL’ye mal oluyor.

Üye sayısı 3 bin 500’ü aşan Yenigirisimciler.com kurucusu Bülent Kızanlık, kendi işini kurmak isteyenlere, mutlaka farklı ve yapılmamış olanı hayata geçirmelerini öneriyor. İnternetin girişimcilere geniş imkanlar sunduğu belirten Kızanlık, “İşiniz ne olursa olsun mutlaka internete taşıyın” diyor. Sitesi www.yenigirisimciler.com’da iş kurmak isteyenlerle, franchise ve bayilik veren markaları buluşturan Kızanlık, “Ekonomideki iniş çıkışlardan oluşan krizler sonucu birer birer kapanan işletmeler yeni girişimcilerin yapacakları yatırımlarda daha temkinli adım atmalarına sebep oluyor” diyor.



Doğru yatırım için 10 öneri

KOSGEB ve Birleşmiş Milletler’in ortak yürüttüğü Girişimcilik Projesi’nde danışmanlık yapan Fortune Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru da kendi işinin sahibi olmak isteyenlere doğru zamanda, doğru yerde, doğru işi yapmalarını tavsiye ediyor. Arıduru’nun

10 önerisi şöyle:


  • Doğru yerde, doğru zamanda, doğru işi seçin.


  • Başarılı modellerden örnek alın.


  • Ne iş yaparsanız yapın, internette yer bulabilecek mal ya da hizmet üretin.


  • Ayağı yere basan projeler üzerinde çalışın.

    Risk ve fizibilite çalışmalarınızı iyi yapın.

  • İş planına göre hareket edin.

  • Başarı için yenilgiye uğramaya hazırlıklı olun.

  • Devletin desteklediği alanlarda yatırım yapmaya yönelin.

  • Çevrenizde nelerden, şikayet edildiğine bakın. Müşterileriniz ne istiyorsa ona odaklanın.


  • Sağlık her şeyin başıdır, sağlıklı olun, düzenli bir yaşamınız olsun.

    5 bin’DEN 50 bin YTL’ye

    Doğal sabun üreticisi olabilirsiniz

    Sofralık zeytinyağları kullanarak doğal sabunlar yapmak mümkün. Sabuni markası sabunları aromatik yağlarla çeşitlendiriyor. 30 bin euroluk sermaye ile 120 metrekarelik bir atölyede ayda 5 bin sabun üretebilirsiniz. Bu alana yatırım yapmak isteyenlere Sabuni firması danışmanlık veriyor ve ürünlerini satın alıyor. Bilgi için: www.dogalsabun.com

    Evinizde mantar yetişirin

    Son yıllarda tüketimi hızla artan kültür mantarı yetiştiriciliği hem kolay hem de çok az sermaye ile yapılabilecek bir iş. 2 bin 500 YTL sermaye ile bodrum, depo gibi değerlendirilmeyen kapalı alanlarda işletme kurup üretime başlamak mümkün.

    Kahve fincanı kazandırıyor

    Kahve fincanı ya da diğer eşyalara orijinal baskı yaparak var olan ürünleri farklılaştırarak yeni bir iş sahası yaratma fikri hâlâ geçerliliğini koruyor. Baskı tekniklerini bu alanda faaliyet gösteren firmalardan öğrenebileceğiniz gibi çeşitli kurslardan da yararlanabilirsiniz. Yatırım için bilgisayar, tarayıcı, özel kartuşlu yazıcı ve pres makinesi gerekiyor. Bilgi için: www.sihirlikupa.com

    Çağrı merkezi

    Birkaç yıl öncesine kadar milyon dolarlık yatırım gerektiren çağrı merkezi kurmanın maliyeti de hızla düşüyor. Turk.net’i kurup, Sabancı Holding’e satan Phonoclick’in patronu Ahmet Yürekli, çağrı merkezi işinde büyük bir gelecek olduğunu söylüyor. Yürekli’nin verdiği bilgiye göre küçük ölçekli bir çağrı merkezi kurmanın maliyeti 50 ile 60 bin YTL arasında değişiyor. Batı ülkelerinde nüfusun yüzde 1’i gibi büyük bir oranın çağrı merkezlerinde çalıştığını, Türkiye’de ise bu oranın on binde bir olduğunu anlatan Yürekli, “Önümüzdeki günlerde bu açık hızla kapanacak. Yatırım maliyetinin düşmesi, küçük ölçekli firmaları bu alana kaydıracak” diye konuşuyor.

    Evinizden de çalışabilirsiniz

    Herhangi bir şirket ya da ofis kurmak yerine evinde çalışmak isteyenler için de çok sayıda seçenek var. Organizasyon iŞleri

    Doğum günü partisi, cenaze işlemleri, düğün, mevlit, hastane doğum odası süslemeleri gibi organizasyonları düzenleyebilirsiniz.

    Çocuk BakIcIlIĞI

    Çalışan ailelerin en büyük sorunu

    çözüm olan dadılık hızla yaygınlaşıyor.

    El emeği, göz nuru

    Geleneksel el işleri, ahşap süsleme, vitray, çeşitli dekorasyon malzemelerini evde yapıp butiklere satmak ya da küçük bir mağazada satmak mümkün.

    Evden ders

    Evden ilkokul, lise hatta üniversite öğrencilerine ders vererek başlayabilir. İşi ilerde bir şirkete dönüştürebilirsiniz.

    İş kulüplerini internete taşıdı

    DÜNYADA hızla yaygınlaşan iş sitelerinin benzerini, Türkiye’de kuran Çağlar Erol, eşiyle birlikte evden çalışıyor. Erol, www.cember.net adlı sitesiyle, profesyonellere özel bir iş platformu oluşturmuş. Sitenin bir ayda 40 bin üyeye ulaştığını söyleyen Erol, “Kendimize ait birşeyler yaratmak istedik. Şimdi hedefim şirketlere danışmanlık vermek” diyor.