Belediye elektrik üretip satıyor

ŞENER TOKTAŞ - Adilcevaz Belediyesi, "Adilcevaz'a Güneş Doğuyor Projesi" kapsamında güneş panelleriyle üretilen elektriği Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (VEDAŞ) satıyor.

Belediye elektrik üretip satıyor
Belediye elektrik üretip satıyor
GİRİŞ 18.07.2015 11:18 GÜNCELLEME 18.07.2015 11:18

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Adilcevaz'ın "güneş tarlası" seçilmesinin ardından belediye tarafından hazırlanan "Adilcevaz'a Güneş Doğuyor Projesi", Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Programı" çerçevesinde kabul edildi. Bu kapsamda ilçede daha önce kum ocağı olarak kullanılan 10 bin metrekarelik alanda kurulan 2 bin 55 güneş panelinde elektrik üretimine başlandı. 

Belediye, üretilen elektriği VEDAŞ'a satıyor.

Adilcevaz Belediye Başkan Yardımcısı İzzet Ekem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin "güneş tarlası" seçilmesiyle güneşten elektrik enerjisi üretmek isteyen çok sayıda yatırımcının ilçeye akın ettiğini söyledi.

Hazırladıkları projeyle ilçede daha önce kum ocağı olarak kullanılan alana 2 bin 55 panel kurup elektrik üretimine başladıklarını anlatan Ekem, şöyle konuştu:

"Burası atıl bir alan olarak duruyordu. Burada enerji üretimi için DAKA'ya proje sunuldu. Projeyle 10 dönüm arazide 1 milyon 672 bin lira harcanarak 2 bin 55 güneş paneli kuruldu. Paneller enerji üretimine geçtikten sonra elde edilen elektriği VEDAŞ'a satmaya başladık. Yılda yaklaşık 900 ile bin megavat arasında elektrik üretilecek tesis, 5-6 yıllık süre zarfında kendisini amorti edecek. Buradan aylık 25 ile 30 bin lira arasında gelir bekliyoruz."

İlçede yeni ve daha büyük bir tesis kurmak için çalışma yaptıklarına değinen Ekem, birçok yatırımcının ilçede 80 ile 100 bin metrekarelik alanlarda elektrik üretmeyi planladığını, amaçlarının bu tür yatırımcıların önünü açmak olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA