KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz:

"Çin konusunda tedbir alınmazsa Türk demir ve çeliği açısından sıkıntı oluşur"

KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz:
KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz:
GİRİŞ 11.07.2015 17:37 GÜNCELLEME 11.07.2015 17:37

 Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, "Çin konusunda tedbir alınmazsa Türk demir ve çeliği açısından sıkıntı oluşur" dedi.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'in demir ve çelik sektöründe son yıllarda büyüme gösterdiğini ve bu durumun Türkiye'yi etkilediğini söyledi.

Bu konuyla ilgili derhal tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Çin konusunda tedbir alınmazsa Türk demir ve çeliği açısından sıkıntı oluşur. Bu günlerde telaffuz etmememiz gereken şey kriz ancak tedbiri elden bırakmamak lazım" diye konuştu.

Teker, kangal ve ray fabrikaları yatırımlarından bahseden ve bu fabrikaların ülkede eşi benzeri olamayan üretimlere imza atacaklarını savunan Yılmaz, "Bizim için en önemli konu ise Filyos Limanı. Liman projesinde çeşitli nedenlerden dolayı gecikmeler yaşandı. Hepimizin mücadele etmesi gereken alan bir an önce Filyos’ta liman ya da liman alternatifini hayata geçirmek olmalıdır. KARDEMİR'i Türkiye'de ve dünyada en iyi yere taşıyacak olan en önemli proje limandır. Maalesef bugüne kadar hayata geçmemiş olması KARDEMİR açısından iyi olmamıştır"  diye konuştu.

- "Kendi limanımızın olması şart"

Filyos Limanı'nın uzun sürebileceğinden bahseden ve KARDEMİR olarak beklemeye tahammüllerinin olmadığını aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Acil alternatifler üretmemiz lazım. Derhal bir çıkış bulmamız lazım. Ben göreve geleli 5 ay geçti, bir ilerleme yok. Bu gidişle ihale iptal edilebilir ve yeniden de ihale süreci yapılabilir. Yap-işlet-devret modeli olabilir, başka şeyler de olabilir. Şu an görünen tek müşteri biziz. Bizim kendi limanımızın olması şart. Bartın ve Zonguldak’ta 10 bin tonluk gemiyi zor sokar ve çıkarırsınız. Şu an dünyanın en iyi kömürü Avustralya, Kanada, ABD’de. Uzun yol. Liman projesini bir an önce çözüme kavuşturmamız lazım. Şu an taşıma suyu ile değirmen döndürüyoruz."

- "KARDEMİR’in rayı dünya standartları üzerinde bir ray"

İran'ın ray ihtiyacının önemli bir kısmını KARDEMİR'in karşıladığını aktaran Yılmaz, "İran'da şimdiye kadar 10 bin 500 kilometre ray yapılmış ve toplam kullanılan ray ağırlığı 600 bin ton. KARDEMİR’in oraya yaptığı ihraç ise 60 bin tonun üzerinde. KARDEMİR’in rayı dünya standartları üzerinde bir ray. Avustralya Devlet Demir Yolları satın alma direktörü buraya geldi ve tedarikçi listesini genişletmek istiyor. Liman meselesi çözülürse bunların hepsi yoluna girer. Karabük ve bölge olarak buraya odaklanmamız lazım. Ülkenin menfaati de bu yönde. KARDEMİR olarak biz vesile oluyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

KAYNAK: AA