Türk bulguru, dünyaya tanıtılıyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Türkiye'nin, dünyanın en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı olduğunu belirterek, "Milli ürünümüz bulgurun dünya çapında tanıtımı amaçlanmaktadır" dedi.

Türk bulguru, dünyaya tanıtılıyor
Türk bulguru, dünyaya tanıtılıyor
GİRİŞ 11.07.2015 12:54 GÜNCELLEME 11.07.2015 12:54

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tanıtım Grupları Genel Başkanı da olan Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı ve TİM'e bağlı olarak kurulan 14 tanıtım grubu bulunduğunu ifade etti.

Bunlardan birinin de Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) olduğunu belirten Çıkmaz, sekreterya hizmetleri GAİB tarafından yürütülen MBTG'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

MBTG'nin dünya çapındaki gıda fuarlarına katılarak makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağlar ürünleri ile yemek sunumu yaptığına işaret eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünyanın en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Diğer deyişle Türkiye, bulgurun lezzetini ve mucizelerini tüm dünyaya tanıtma misyonunu üstlenmektedir. Tanıtım grupları da Türkiye'in imajını güçlendiriyor. Bu çerçevede, MBTG'nin önemli amaçlarından biri, hiç şüphesiz 'Türk Malı' imajının geliştirilmesidir. MBTG, bünyesindeki ürünlerin ihracatının anlamlı şekilde artmasını temel hedef olarak ortaya koymaktadır. Öncelikle milli ürünümüz bulgurun dünya çapında tanıtımı amaçlanmaktadır. Ciddi bir ihracat artış potansiyeli bulunan bulgurun sağlıklı ve ekonomik ürün olduğunu, çağdaş beslenme anlayışında yer edinmesi gerektiğini özellikle alım gücü yüksek piyasalarda tanıtarak, ihracatta önemli bir artış yakalanması hedeflenmektedir. Dünyanın en kaliteli durum buğdayları arasında gösterilen Türk durum buğdayı, Türk bulguruna eşsiz lezzetini veren en önemli etkendir."

- Makarnada, İtalya'nın tek rakibi Türkiye

Çıkmaz, Türkiye'de üretilen kaliteli makarnanın da dünya piyasalarında büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Bu alanda İtalya'nın tek rakibinin Türkiye olduğuna işaret eden Çıkmaz, İtalya'dan sonra dünyanın en çok makarna ihracatı yapan Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin koyduğu kotanın kalktığı zaman birinci sıraya yükselme şansı olduğunu vurguladı.

Türk makarnasının birçok avantajdan dolayı dünyada tercih edildiğini ifade eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Dünyanın en kaliteli durum buğdayından üretilen Türk makarnası, lezzeti ve besin değerleriyle dünyada üretilen birçok makarnadan ayrışmaktadır. Tadıyla damaklarda unutulmayacak bir lezzet bırakan Türk makarnası, dünya mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır." 

KAYNAK: AA