Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin bugünkü durumu bir zihniyet değişimi, bu bir kabuk değiştirme. Bu Türkiye'nin, iktidarı ne olursa olsun yükselttiği çıtayı artık geriye bırakmama işidir. Bu değişimi hep beraber yaşayacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:
GİRİŞ 10.07.2015 21:21 GÜNCELLEME 10.07.2015 21:21

Yıldız, Edincik Enerji Üretim AŞ'nin yaptığı Rüzgar Enerji Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 13 yıl önce iktidara geldiklerinde sembolik halde 19 megavatlık bir santralin çalıştığını belirtti.

Bu santralin, bugün açılışını yaptıkları Edincik Rüzgar Enerji Santralinin 3'te 1'i kadar olduğuna işaret eden Yıldız, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bütün santral sayısı buydu. Yani biz şu anda 13 yıl öncesinin 3 katını sadece Edincik'te açıyoruz. Bunu zihnimizde canlandıralım diye söylüyorum ama biz 4 bin megavata geldik, gerekli bir çalışma yaptık, iyi bir çalışma yaptık ama daha bunlar yeterli değil. Aynı Türkiye'nin diğer sektörlerde yaşadığı gibi. Türkiye'de özel sektörle beraber fotoğraf çektirmenin yasak olduğu, ayıplandığı bir dönemden, babamızın dedemizin zamanından bahsetmiyorum. 15 yıl önceden bahsediyorum. Böyle bir dönemden, şu anda açılışlarından iftihar ettiğimiz özel sektörle beraber çalışıyoruz. Beraber fotoğraf çektiriyoruz, beraber resim veriyoruz. Beraberce uluslararası sermayeyi ülkemize taşıyoruz. Herhangi bir kompleksimiz yok. Türkiye son 12 yıl içerisinde kamuyla özel sektörün yerini değiştirmiştir. Özel sektörün payı yüzde 32'lerdeydi 12 yıl önce, şimdi kamunun payı yüzde 32'lerde. Türkiye'nin bugünkü durumu bir zihniyet değişimi, bu bir kabuk değiştirme. Bu Türkiye'nin, iktidarı ne olursa olsun yükselttiği çıtayı artık geriye bırakmama işidir. Bu değişimi hep beraber yaşayacağız." 

- ''Bırakın yakamızı Türkiye'nin gelişimini gerçekleştirelim"

"Coğrafyasından kaynaklanan bütün imkanları kullandığımız ülkemizde aslında çok fazla değerlendirebileceğimiz uhde var, merkez var. Rakamlara bakınız, bizim yalnızca 2023 yılı hedeflerimiz Çin'in 2014 yılında yaptığı yatırım kadar" diyen bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Ama şunu söylemem lazım, Nordex'in inşallah sadece kanatlarıyla değil aynı zamanda bütün tesisleriyle beraber Türkiye'nin yerli yatırımının önünü açacak bir işletmeyi de hayata geçirmesi gerekiyor. Ben buna inanıyorum. Adım adım biz pazarı oluşturdukça bunların her birisi gerçekleşecek. Bakın, Türkiye'nin denize kıyı şeridi 8 bin 648 kilometre civarında. Burada 46 tane yatırım müracaatı var, 46 tane de itiraz var. Nükleer santraller zaten patladığı için yapmamak lazım, kömür isli paslı, doğalgaz ithal, rüzgarlar kuşları öldürüyor, güneş santralleri tarım arazilerini kapatıyor, HES'ler de coğrafyayı bozuyor. Birisine sordum, peki ne yapmamızı istersiniz dedim, ben o kısmını bilmem dedi. Onu yapma, bunu yapma. Hangisini yapacağımızı müsaade edersiniz ki biz biliyoruz. Bugün burada, Edincik'de bir rüzgar enerji santralinin açılışında hiç kimse kusura bakmasın burada bir tek kuş falan ölmez inşallah. Kuşlar yolunu biliyor, kuşlar nereden gideceklerini biliyor. Bakın bu söylediklerim ironik bir cümle değildir. Bu söylediğim ABD'de araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarla ortaya çıkan rakamlardır. İnanamıyacağınız kadar sayıda kuş trafikte ölüyor, rüzgar santrallerinde değil. O yüzden bırakın bizim yakamızı biz Türkiye'nin gelişimini, Türkiye'nin büyümesini hep beraberce inşallah gerçekleştirelim. Hem de yerli kaynaklarımızdan gerçekleştirelim." 

Her yerde, projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber gerçekleştireceklerini söylediklerini dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti: 

"Bugün tencere ve tavayı hep beraber çevreyle beraber çalalım. Bu güzel ülkemizin enerji bakanı olmak çevre projelerinin karşısında olmayı gerektirmiyor. Ben çevre bakanımızın işlerini kolaylaştırıyorum, sağolsun o da bizimkileri kolaylaştırıyor. Çünkü Türkiye bir bütün. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar bütün yönleriyle bir bütün. Ben bu karşı oluşların, aslında her birisini bilgi ve beceriye bıraktığında mutlaka daha iyi noktalar yakalayacağına inanıyorum." 

Kendilerine zaman zaman "siz havadan sudan para mı kazanıyorsunuz" diye sorduklarını dile getiren Yıldız, "Tabi, zaman zaman burada olduğu gibi havadan, zaman zamanda HES'lerde sudan para kazanıyoruz. Çünkü bunlar Türkiye'nin kaynakları. Türkiye'nin denizi, Türkiye'nin çamı, Türkiye'nin ormanı. Bu güzellikleri nasıl Türkiye'nin değeriyse tabii kaynakları da Türkiye'nin zenginliği" şeklinde konuştu.

Taner Yıldız ve beraberindekiler daha sonra tesisin açılışını gerçekleştirip rüzgar enerji santrali alanında incelemelerde bulundu.

Törene, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, milletvekilleri ve iş adamları ile davetliler katıldı.

KAYNAK: AA