Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2015 yılında çiftçiye 10 milyar liralık karşılıksız nakdi destekte bulunulacağını belirterek, "Yılın 7 ayında 7,5 milyar liraya yakın nakdi destek çiftçimizin cebine girdi" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
GİRİŞ 09.07.2015 21:55 GÜNCELLEME 09.07.2015 21:55

Eker, GSM firması Vodafone'un Antalya'nın Korkuteli ilçesi Küçükköy beldesinde düzenlediği, "Vodafone Çiftçi Kulübü Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı"na katıldı, ardından yöre sakinleriyle iftar açtı.

Toplantıda konuşan Eker, Vodafone Çiftçi Kulübü projesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle 2009'da hayata geçirildiğini, o yıldan bugüne de çiftçilere çok fayda sağladığını söyledi.

Vodafone'un 2009 yılındaki CEO'su Serpil Timuray'ı daha önce bir gıda firmasından tanıdığını anlatan Eker, şöyle konuştu:

"Serpil Hanım Vodafone'a geçtiğinde bana veda etmeye geldi. Bana 'Gıda sektöründen ayrılıyorum, iletişim sektörüne geçiyorum. Vodafone'a yönetici oluyorum. Bana bir tavsiyeniz var mı?' dedi. Ben kendisine dedim ki 'Tarım sektörü giderek daha çok bilgi ve teknolojinin kullanıldığı bir sektör haline geliyor. Bundan sonraki süreçte bilgi ve teknolojinin daha iyi kullanıldığı bir sektöre dönüşecek. Siz de Vodafone olarak bu alanda projeler üretebilirsiniz. Bunun üzerine çalışın'. Serpil Hanım çok memnun oldu, 6-7 ay sonra beni aradı ve Vodafone Çiftçi Kulübü kurmak istediklerini söyledi. 2009 yılında Çiftçi Kulübü çalışmaya başladı. Vodafone bu projesi daha sonra 5 ülkede uygulanmaya başladı. Bu bizim için çok önemli."

- Tarım sektörü vizyonu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarım sektörünü vizyoner bir anlayışla ele aldıklarını anlatan Eker, Türkiye'de tarım sektörüne ayrılan destekleri 5 kattan fazla artırdıklarını ve 1,8 milyardan 10 milyar liraya çıkarttıklarını kaydetti.

Eker, bu yıl çiftçiye verilecek nakdi destek miktarının 10 milyar lira olacağını belirterek "Yılın 7 ayında 7,5 milyar liraya yakın destek çiftçimizin cebine girdi" diye konuştu.

Tarım sektöründe artık bilgi ve teknolojinin daha fazla kullanıldığını ifade eden Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi (TARSEY) projesiyle 40'ın üzerinde veri tabanının entegre edildiğini, çiftçiye bu veri tabanı üzerinden bilgi verildiğini anlattı.

Eker, Türkiye'deki bütün tarım arazilerini bir destekleme modelinde bir araya getirdiklerini, şu anda hangi tarım alanında hangi ürünün, hangi verimlilik düzeyinde yetiştirildiğini bildiklerini dile getirdi.

Vodafone ile 3G teknolojisi üzerinden işbirliği yaptıklarını belirten Eker, "Türkiye geneline 400 tarım uydu istasyonu kurduk. O uydu hem insan yüzünü tanıyor hem ölçüm yapıyor hem konuşabiliyor hem duyuyor hem de görüntü kaydı yapıyor. Bu sayıyı bin 200'e çıkaracağız" dedi.

- 60 milyar dolarlık tarımsal hasıla

Yaklaşık 10 yıl önce 23 milyar dolar düzeyinde bulunan tarımsal hasılanın bugün 60 milyar dolara çıktığını vurgulayan Bakan Eker, "Yani aynı araziden biz 60 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyoruz. Tarımsal hasılada dünya sıralamamız 12 değil artık 7. Avrupa'da ise birinci sıradayız" diye konuştu.

Bu hasılanın teknoloji, bilgi ve tarım politikalarının doğru kurgulanmasıyla elde edildiğine dikkati çeken Eker, tarım endüstrisini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

- Vodafone Türkiye CEO'su Öğüt

Vodafone'un Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt de Vodafone Çiftçi Kulübü'nü 6 yıl önce hayata geçirdiklerini ve bugüne kadar 1,3 milyon çiftçinin kulüpten yararlandığını aktardı.

5 yıldır çiftçi tırı ile yollarda olduklarını ve tırın yaklaşık 250 kilometre yol aldığını anlatan Öğüt, "Dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar yol kat ettik. Çitçimizin kazancını artırmak yolundaki çalışmalarımız o kadar ilgi gördü ki 5 ülkede daha Vodafone Çiftçi Kulübü kuruldu. İnançla çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA