Limona sezonu için de kritik uyarı

Limonda çiçeklenme dönemindeki olumsuz iklim nedeniyle rekoltede düşüş bekleyen üreticiler, hasatta da fiyatların yüksek olmasını öngörüyor.

Limona sezonu için de kritik uyarı
Limona sezonu için de kritik uyarı
GİRİŞ 08.07.2015 11:42 GÜNCELLEME 08.07.2015 11:42

Ürün arzında yaşanan azalmanın da etkisiyle son iki ayda fiyatı en çok artan ürünlerden olan limonun, çiçeklenme dönemindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle, rekoltesinde düşüş bekleyen üreticiler, hasat başladığında da fiyatlardaki yüksek seyrin süreceğini tahmin ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı verilerine göre, tüketici fiyatları bazında yüzde 28,38 ile en yüksek fiyat artışı yaşanan limon, Haziran ayı verilerinde de aynı bazda, yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli tatil fiyatlarının ardından yüzde 36,05 artışla ikinci oldu.

Limon, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Haziran verilerine göre ise ürün arzında yaşanan azalmaya bağlı olarak yüzde 30,37 oranıyla fiyatı en fazla artan ürün unvanını aldı.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, AA muhabirine, önceki hasat döneminden depolanmış yatak limonun şu an piyasada yer aldığını belirterek, bu durumun da fiyatların yüksek seyretmesine neden olduğunu söyledi.

Limonda bu yıl fiyat artışının çeşitli nedenleri olduğunu aktaran İncefikir, şöyle konuştu:

"Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle limonda rekolte düşük gerçekleşti, ürünlerde bir azlık söz konusu oldu. Özellikle depolara alınan, yatak diye tabir edilen limon olan dikenli limonda da fazla çürüme yaşandı. Normalde depoda yüzde 3-5 çürüme olması beklenirken depolandığı dönemde yaşanan yağışlardan kaynaklı mantar ve çeşitli nedenlerin etkisiyle çürüme yüzde 30-40 oranında gerçekleşti. Bu, piyasadaki limon oranını ciddi bir şekilde azaltınca fiyatlar da etkilendi. Ramazanda tüketimi artan limon yurtdışından da talep ediliyor. O da bir şekilde piyasaları etkiliyor."

İncefikir, fiyatların ancak yeni sezon ürünler çıktığında düşüşe geçeceğinin altını çizerek, Türkiye'deki limon üretiminin yüzde 85'ine yakınının yapıldığı Mersin-İskenderun kuşağında en erkenci türün olan mayerin hasadına 10-15 Ağustos'ta başlandığını ifade etti.

İç ve dış piyasaya verilen bu türün hasadıyla fiyatta kısa vadede bir düşme olabileceğini ancak bunun uzun vadeli olmayacağını kaydeden İncefikir, şöyle devam etti:

"Bu yıl da ani sıcaklık değişikliği ve dolu nedeniyle neredeyse ağaçların yarıya yakını çiçek döktü. Bu nedenle rekoltenin yine düşük olmasını bekliyoruz. Verim azlığı nedeniyle fiyatların çok da fazla oynayacağını tahmin etmiyorum. Çünkü rekolte belli, hasat edilecek ürün belli, depolara alınacak ürün belli. Ayrıca bir diğer tür olan dikenli limonun hasadı aralık ayını bulduğu için uzun vadede mayerin piyasaya girmesi fiyatları çok rahatlatacağı anlamına gelmiyor. Çünkü dikenli limonun önemli bir kısmı önümüzdeki yıl piyasaya sürülmek üzere yatak yapılacak. Bu nedenle limondaki üretimin aynı şekilde kalması ve verim azlığı nedeniyle fiyatların çok fazla oynamayacağını tahmin ediyorum."

İncefikir ayrıca, ürün azlığı nedeniyle ihracatçıların ürün sıkıntısını gidermek için iç piyasadaki limonlardan ihracata uygun olanları seçip toplayacağını belirterek, bunun da içeride ürünün azalmasına, dolayısıyla fiyatın artmasına neden olacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA