Zamansız yağışlar hububat fiyatlarını düşürdü

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Sümer: "Yağışın sürekli devam etmesi hububatta kaliteyi olumsuz etkiledi"

Zamansız yağışlar hububat fiyatlarını düşürdü
Zamansız yağışlar hububat fiyatlarını düşürdü
GİRİŞ 06.07.2015 14:21 GÜNCELLEME 06.07.2015 14:21

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, zamansız yağışların hububat fiyatlarını düşürdüğünü bildirdi.

Sümer, yaptığı yazılı açıklamada, arpa ve buğday hasadının başladığını belirterek, sezonla birlikte yeni ürünün piyasaya sürüldüğünü aktardı.

Toprak Mahsulleri Ofisinin de alımlara başladığını kaydeden Sümer, "Çiftçi alın terinin ve verdiği mücadelenin karşılığını bu sezon da alamadı. Fiyatların geçen yıla oranla düşük olması çiftçiyi üzüyor. Geçen yıl arpa 65-70 kuruş, buğday 74-85 kuruştan satışa sunuluyordu. Bu sezonsa arpa 55-64 kuruş, buğday 65-75 kuruştan satışa sunuluyor" ifadelerini kullandı.

Sümer, fiyatların düşmesinin hava şartlarından kaynaklandığına dikkat çekerek, Kırıkkale'nin bu yıl bol yağış aldığını ancak zamansız yağışların olumsuz etki yaptığını belirtti.

"Sulu tarıma ağırlık vermek gerekiyor"

Yağmurun hububatın ihtiyacının olmadığı dönemde yağdığını bildiren Sümer, şunları kaydetti:

"Yağışın sürekli devam etmesi hububatta kaliteyi olumsuz etkiledi. Bazı bölgelerimizde dolu hububat ekili arazileri tahrip etti. Şu anda çiftçimizin büyük bölümü ürününü yemlik statüsünde, hem de geçen yılın altında bir fiyatla satmak zorunda kalıyor. Hububat ekili arazilerimizin büyük bölümünün kıraç olması böylesi riskleri arttırıyor. Bu tür riskleri biraz daha aşağı çekebilmek adına Kırıkkale olarak sulu tarıma daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Yetkililerimizin bu konuda gerekli çalışmayı yaparak Kırıkkale'nin sulu tarıma geçmesine vesile olacaklarına inanıyoruz."

KAYNAK: AA