IMF'den Yunanistan açıklaması

IMF Yunanistan'ın borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceğini belirtti.

IMF'den Yunanistan açıklaması
IMF'den Yunanistan açıklaması
GİRİŞ 02.07.2015 22:07 GÜNCELLEME 03.07.2015 01:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

IMF Yunanistan'ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar avroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve müzakere edilen yapısal reformların uygulanmamasının ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceğini belirtti.

IMF'nin borçlarını tahsil edemediği Yunanistan için hazırladığı analiz raporunda, ülkenin hali hazırda yüksek olan borçlarının son dönemdeki politika değişiklikleri nedeniyle "sürdürülemez" hale geldiği ifade edildi.

Yunanistan'ın kamu borcunun geçen yılın ortalarına kadar nispeten daha sürdürülebilir bir yol izlediğine işaret edilen IMF raporunda, "Ancak, politikalar ve ekonomik görünümde bu yılın başından itibaren meydana gelen önemli değişiklikler, finansman ihtiyacının kayda değer seviyede yükselmesine neden oldu. Kreditörlerin Yunan makamlarına önerdiği pakette, bu ihtiyaçların Ekim 2015'ten 2018'in sonuna kadar toplam 50 milyar avroya ulaşması öngörülüyor, bu 36 milyar avroluk ek kaynak gerektirecektir" ifadelerine yer verildi.

Raporda, ayrıca "ülkenin Kasım 2012'de imzaladığı mali programdaki reformları uygulamaya koymuş olsaydı, herhangi bir ek yardıma ihtiyacı olmayacağı" yorumunda bulunulurken, o zamanki beklentilerin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2020 itibariyle yüzde 128'e inmesi yönünde olduğu kaydedildi.

Kamu borcu GSYH'sının yüzde 177,2'sine karşılık gelen Yunanistan, Avro Bölgesi'nde en yüksek borçlanma oranına sahip ülke olmasıyla dikkati çekiyor.

IMF'nin güncellediği tahminlere göre, kamu borcunun GSYH'ya oranı 2020 yılı itibariyle yüzde 150'ye gerileyecek.

BORÇLARIN SİLİNMESİ GEREKEBİLİR

Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir hale getirilmesi için ilgili reformları uygulamaya başlaması gerektiğini vurgulayan IMF, bunun yanı sıra Avrupalı ortakların da ülkeye sağladıkları kredilerin vadelerini 20 yıl ertelemesi önerisinde bulundu.

Bununla birlikte, "müzakere edilen mali paketteki reformların azaltılması ya da uygulanmaması ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerekli kılacaktır" görüşünü paylaşan IMF, son olarak raporun, ülkenin 30 Haziran vadeli ödemesini kaçırmasından ve sermaye kontrolüne başlamasından önce hazırlandığını not etti.

Yunanistan, IMF'ye olan 1,5 milyar avroluk borç taksitini ödeyemeyerek, 7. kez temerrüte düşmüş ve borçlarını zamanında ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke olarak tarihe geçmişti.

YORUMLAR 5
  • yunan yat uyu uyu yat 8 yıl önce Şikayet Et
    Iyi alistirdilar yunanlari yillar boyu yatmaya
    Cevapla
  • mohikan 8 yıl önce Şikayet Et
    faiz artar artar daha da artar ...
    Cevapla
  • deniz 8 yıl önce Şikayet Et
    ilginç
    Cevapla
  • trabzonli 8 yıl önce Şikayet Et
    sahibi köpeğini bırakır mı hiç
    Cevapla
  • hanne 8 yıl önce Şikayet Et
    neresi gelişmişse.
    Cevapla