ASO tahkim ve arabuluculuk merkezi açacak

ASO Başkanı Başkanı Özdebir: - "ASO'da tahkim ve arabuluculuk merkezini hizmete açacağız"

ASO tahkim ve arabuluculuk merkezi açacak
ASO tahkim ve arabuluculuk merkezi açacak
GİRİŞ 30.05.2015 12:24 GÜNCELLEME 30.05.2015 12:24

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Başkanı Nurettin Özdebir, ASO'da tahkim ve arabuluculuk merkezini hizmete açacaklarını belirterek, "Üyelerimizin, ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarını önlemeyi amaçlayarak açtığımız bu merkezimizde uzun süren uyuşmazlıklar bir günde çözülebilecek" dedi.

Özdemir, Kolin Otel'de düzenlenen ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nın açılışındaki konuşmasında, üniversite sanayi işbirliğinden ve Ar-Ge, inovasyondan sürekli bahsedildiğini anımsatarak, bunların en temel sermayesinin insan olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin ve petrolünün olmadığını ifade eden Özdebir, çalışmadan kazanabilmenin, varolabilmenin mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye'nin en büyük zenginliğinin genç nüfusu olduğunu, ancak genç nüfustan yeteri kadar istifade edilemediğini vurgulayan Özdebir, bir mermer parçasının un ufak edilmesinin ardından üzerinde yürümek için döşenebileceği gibi dünya şaheseri heykel de yapılabileceğini, ancak bugünkü eğitim sistemiyle bunun başarılamadığını kaydetti.

Gençlerimizin okuduğunu anlama becerisinde başarı oranının yüzde 2'lerde kaldığını anlatan Özdebir, şöyle konuştu:

"Biz bu insanlarla nasıl yenilikçi ürünler yapacağız. Bu şartlar altında övündüğümüz genç nüfusumuz, hem ülkeye yük getirecek hem de başka tehlikeleri içerektir. Daha önceki yıllarda yaşadık, genç nüfusumuz ülkenin istikrarını bozan, ülkeyi sıkıntıya sokar hale geldi. Onun için gençleri iyi yetiştirmemiz lazım, yegane sermayemiz o. Eğer ülkemizi ileriye taşıyacaksak hep birlikte bu işi başarmamız lazım."

Ülkelerin neden ve nasıl büyüdükleri üzerine yapılan çalışmaların, güçlü kurumsal yapılara sahip ülkelerin daha hızlı büyüdüklerini gösterdiğini ifade eden Özdebir, bu nedenle hem devletin hem de özel sektör kurumlarının yapılarının güçlü olması gerektiğini bildirdi.

Kurumsal yapıların güçlenmesi ve güçlerini korumalarının hukuki altyapıyla mümkün olduğunu dile getiren Özdebir, "Bu nedenle eğer yüksek büyüme sağlamak istiyorsak, hukuk standartlarımızı bir an önce evrensel düzeye yükseltmemiz gerekir" diye konuştu.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığının desteğiyle ASO'da "tahkim ve arabuluculuk merkezi"nin hizmete açılacağını ifade eden Özdebir, söz konusu merkezin hem yargıda iş yükünü azaltacağını hem de alternatif bir sorun çözüm yöntemi olarak işadamları arasındaki sorunların daha kısa sürede ve dostça çözümüne katkı sağlayacağını kaydetti.

Tahkim ve arabuluculuğun, hukuki uyuşmazlıklarda, mahkeme dışında kanun ve yönetmeliklerle güvence altına alınan bir sistem olduğunu anlatan Özdebir, "Üyelerimizin, ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarını önlemeyi amaçladığımız bu merkezimizde uzun süren uyuşmazlıklar çok kısa süre içinde çözülebilecek" dedi.

Seçim ortamının getirdiği bazı gerginliklerle ülkenin çeşitli yerlerinde hareketlenmelerin olduğunu belirten Özdebir, özellikle organize sanayi bölgeleri ve çok sayıda işçi çalıştıran işyerleri açısından dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu söyledi.

İşçi-işveren ilişkileri açısından sıkıntılarının olduğunu belirten Özdebir, olayların manipüle edildiğini söyledi.

Fabrikanın değerini, üretimin gücünü ortaya çıkarının yazılı olmayan, insanların kafasındaki kurumsal hafıza olduğunu anlatan Özdebir, "O hafızayı bir anda kaybettiğimiz zaman yeniden sıfırdan başlamak yeniden o insanları bulup geliştirmek oldukça zor bir şeydir" dedi.

Seçimlerden sonraki ilk 6 ayın ve 1 yılın kendileri için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Özdebir, siyasetçilerin tek amacının iktidarlarını devam ettirmek için daha fazla oy alabilmek olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki 4 yıllık süreçte seçim olmamasının kendileri için avantaj olduğunu vurgulayan Özdebir, "Sivil toplum kuruluşlarımız ve işverenlerimiz, ne kadar çok bu konuyu dillendirirlerse o kadar çok sonuç alabilme ihtimalimiz var" dedi.

"Zorunlu arabuluculuk sistemiyle 1,2 milyar avro kar sağlanacak"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise işçi ve işverenin biraraya gelerek sorunlarını artık arabulucuyla çözülebileceğini ifade ederek, "Yapılacak mevzuat değişikliğiyle miktarı 10 bin liraya kadar olan davalar, tüketici davaları, iş davalarında zorunlu arabulucuk sistemiyle çözülmesi amaçlanıyor" dedi.

Zorunlu arabuluculuk sistemine geçildiğinde devletin 1,2 milyar avro kar sağlayacağını dile getiren Öztatar, "Çünkü bu sistem dava yoluna göre daha ekonomik. Harç, tanık ve keşif ücreti, bilirkişi gibi ücretler ödenmiyor. Arabuluya sadece arabuluculuk ücreti ödeniyor" diye konuştu.

Mahkemelerde devam eden davalar için de arabulucuya gidilebileceğini anlatan Öztatar, amacın iki tarafın kısa sürede, ekonomik ve kolay bir şekilde dostça sorunlarını çözebilmesi olduğunu söyledi.

Mahkemelerde taraflar arasında husumetlerin bitmediğini ifade eden Öztatar, bu sistemle dostça ayrılan tarafların daha sonra da birlikte çalışabileceğini belirtti.

Öztatar, "Arabuluculuk karar merci değil, kararları işçi-işveren birlikte verecek. Burada haklı haksız değil, sorunun taraflar tarafından karşılıklı çıkarlar gözetilerek çözümlenmesi önemli. Arabulucuk sisteminde taraflar anlaştıktan sonra imza altına alınan anlaşma bağlayıcı olacak" diye konuştu.

Taraflardan birinin vazgeçmesi halinde diğer tarafın mahkemeye giderek, icra edilebilirlik şerhi almak suretiyle arabulucuk anlaşmasını mahkeme hükmü altına alabileceğini anlatan Öztatar, birden fazla arabulucunun da hizmet verebileceğini, arabuluculara ödenecek ücretin avukatlık ücretinin yarısı kadar olduğunu, bu ücretin de taraflarca eşit şekilde ödeneceğini kaydetti.

Şu anda 2 bin arabucunun olduğunu, 4 bin kişinin de arabuluculuk eğitimi aldığın belirten Öztatar, son bir yılda 420 arabuluculuk uygulaması yapıldığını, başarı oranının da yüzde 98 olduğunu belirtti.

Arabulucunun kararı empoze edemeyeceğini dikkati çeken Öztatar, "Ancak tarafların menfaatlere ulaşmasını sağlayabilir" dedi.

Arabulucunun her görüşmeyle ilgili tutanak tutulduğunu, bunların gizli olduğunu vurgulayan Öztatar, konunun davalık olması halinde bu sistemde kullanılan belge ve bilgilerin kullanılamayacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından ASO Başkanı Özdebir ile Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar tarafından ASO Tahkim, Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi (ASOTAUM) Kuruluş Protokolü imzalandı.

KAYNAK: AA