Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındığın tehlikeli süreci atlattığını belirterek, "Hemen hemen don ve diğer hastalık sürecini atlatmış gibi duruyor. Şu anda bir risk beklentisi yok" dedi.

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:
Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Başaran:
GİRİŞ 29.05.2015 16:40 GÜNCELLEME 29.05.2015 16:40

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayından sonra fındıkta don riskinin sona erdiğini fakat dalkıran böceği zararlısının mahsule zarar verebileceğini, bunun için de çiftçilerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

Şu anda bir rekolte tahmini yapmanın zor olduğunu vurgulayan Başaran, "Rekolte tahmini açıklayanlar suç işliyor. Rekolte çalışmalarını Tarım Bakanlığı yapmaktadır. Haziran ayının ilk haftası komisyon toplanarak çalışmalara başlanacaktır. Bakanlığın çalışmalarını yani rekolte tahmini sonuçlarını açıklayan ise Türkiye İstatistik Kurumudur. Bunun haricinde rekolte tahminin açıklayanlar ne yetkilidir ne de sonuçlarını açıklama yetkilidir. Bunu açıklayanlar ise serbest piyasa şartlarına müdahale ettiği için suç işlemiş oluyor" diye konuştu.

Fındık fiyatlarının yükselişinin geçen yıl Doğu Karadeniz'deki don olayının ardından gerçekleştiğini anımsatan Başaran, şöyle konuştu:

"Bu yıl için kesin bir fiyat tahmininde bulunmak doğru olmaz. Ben yine tatmin edici bir rakamla açılışın yapılacağına umuyorum. Rakamsal olarak da 17 liradan açılacağını tahmin ediyorum. Burada dikkat edilmesi gereken açılış fiyatından sonra üretici arzı ne kadar bilinçli gerçekleştirirse fiyatların istenilen seviyede kalmasını sağlayacaktır. Üreticinin dikkat etmesi gerekir. Birden fındığını piyasaya sürmemesi lazım."

KAYNAK: AA