Buğday'da 1,1 lira fiyat beklentisi

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube başkanı Karademir: "2015 yılı buğday maliyeti kiloda 0,90 TL olarak tespit edildi. Satış fiyatının, karlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 1,1 TL olarak açıklanması gerekmekte"

Buğday'da 1,1 lira fiyat beklentisi
Buğday'da 1,1 lira fiyat beklentisi
GİRİŞ 28.05.2015 12:20 GÜNCELLEME 28.05.2015 12:20

Uuml;reticinin zarar etmemesi için buğdayın kilogram fiyatının 1,1 lira olarak açıklanması talep edildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yazılı açıklamasında, buğdayın gerek dünyada gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünü olduğunu belirtti.

1990’lı yıllardan beri uygulanan politikaların buğday fiyatı oluşumunda kendini gösterdiğini, üreticinin ürününü ne yazık ki maliyetinin altında satmaya başladığını ifade eden Karademir, yanlış tarım politikaları sonunca 2000’li yıllarda buğday üretimi 22 milyon ton iken 2014 yılında çeşitli sebeplerle 19 milyon tona gerilediğine dikkati çekti.

Karademir, aynı yıllar içerisinde ülke nüfusun yaklaşık 10 milyon kişi arttığı göz önünde bulundurulduğunda bu üretim düzeyinin ciddi bir tehlike teşkil ettiğinin daha açık görülebileceğini kaydetti.

Ülke üretiminin yaklaşık yüzde 5-6’lık kısmının karşılandığı Adana'da üretilen buğdayın turfanda olması ve diğer bölgelerde yetişen buğdaylara piyasa oluşturması açısından önem arz ettiğini ifade eden Karademir, şunları belirtti:

"Ziraat Mühendisleri Odası Adana şubemizin tarla bitkileri komisyonunun yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 2015 yılı buğday maliyeti kiloda 0,90 TL olarak tespit edildi. Satış fiyatının, karlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 1,1 TL olarak açıklanması gerekmekte. Tarım üreticileri buğdayın sonraki tarımsal faaliyetlere finans oluşturması ve stratejik önemi açısından buğday üretiminden para kazanmak zorundadırlar. Aksi durumda üreticiler kırsalı terk edip kentlerin varoşu olmaya, vasıfsız işçi kitleleri oluşturmaya ve madenlerde ölmeye devam edeceklerdir. Tarımsal istihdamın hızlıca azaltılması ancak şehirlerde bu insanlara istihdam olanaklarının yeterince yaratılmaması, toplumsal bir tehlike yaratmaktadır."

KAYNAK: AA