"Bilişim Vadisi" temel atma töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2) "Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırarak sadece kendisi Ar-Ge ve proje yapan bir kurum olmaktan çıkarıp, yaptığı Ar-Ge ve projeleri büyük oranda özel sektör eliyle gerçekleştirecek bir yapıya kavuşturacağız"

"Bilişim Vadisi" temel atma töreni
"Bilişim Vadisi" temel atma töreni
GİRİŞ 26.05.2015 16:38 GÜNCELLEME 26.05.2015 16:38

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, gelecek dönemde TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırarak sadece kendisi Ar-Ge ve proje yapan bir kurum olmaktan çıkaracaklarını ve söz konusu projeleri büyük oranda özel sektör eliyle gerçekleştirecek bir yapıya kavuşturacaklarını söyledi.

Işık, Gebze ilçesi Muallim köyde kurulması planlanan Bilişim Vadisi'nin temel atma töreninde, projenin en önemli saç ayaklarından birisinin hem firmalara hem de girişimcilere hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlayacak (ABD Plug&Play benzeri) kuluçka merkezlerinin bölgede yer alması olduğunu ifade etti.

Söz konusu kuluçka merkezlerinden yeni firmaların çıkacağını anlatan Işık, "Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırarak sadece kendisi Ar-Ge ve proje yapan bir kurum olmaktan çıkarıp, yaptığı Ar-Ge ve projeleri büyük oranda özel sektör eliyle gerçekleştirecek bir yapıya kavuşturacağız" diye konuştu.

Bakan Işık, Bilişim Vadisi ile geleceğin dünyasına yön verecek teknolojilerin üretileceği bir ekosistemi kurduklarını, Türkiye’nin teknoloji odaklı büyümesini hızlandıracak adımların en büyüğünü bu projeyle hayata geçirdiklerini vurguladı.

Dünyanın her yerinden teknolojiye yön veren bilim insanlarını ve yenilikçi fikirleri Bilişim Vadisi'nde bir araya getireceklerini bildiren Bakan Işık, böylelikle Türkiye’nin bilişim teknolojileri alanında dünya markası oluşturmasını sağlayacaklarını aktardı.

Bakan Işık, bilişim sektörünün, kendisine yapılan yatırımları kısa sürede karlılığa çevirerek ülkelerin sadece teknolojik gelişmişlik düzeyini değil, ekonomik rekabet gücünü de artıran bir etkiye sahip olduğuna işaret ederek, "Bilişim sektörü yüksek maliyetli yatırımlar gerektirmemesi, ham maddesinin bilgi ve yaratıcılık olması, girdi sağlayacağı sektörlerin sınırsız olması nedeniyle, sektördeki firmaları kısa sürede büyük şirketlere dönüştürebilecek özelliğe sahiptir" ifadesini kullandı.

"Bilişim sektörünün en önemli sermayesi nitelikli insan kaynağıdır"

Dünyanın sanayi toplumundan, bilgi toplumuna geçtiğini belirten Işık, bilişim çağında bilgi üretiminin daha önemli hale geldiğini, dünyanın mal ve hizmet üretimine yön vermeye başladığını söyledi.

Bakan Işık, bilişim sektörüne yatırım yapan ülkelerin ekonomik olarak ne kadar hızlı geliştiğinin görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu ülkeler uygun yatırım iklimini oluşturarak, dünyada bilişim alanında bir çekim merkezi haline gelmiştir. Dünyada marka değeri en yüksek 3 şirket (Apple, Microsoft, Google) bilişim teknolojileri alanında faaliyet göstermektedir. Bu noktada Türkiye, çalışmalarını hızlandırarak dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmelidir.

Türkiye, dünya bilişim sektöründe hem coğrafik hem de sosyal yapı olarak potansiyeli olan ülkeler arasında yer alıyor. Tüm sektörlere girdi sağlayan bilişim sektöründe üretmek için gerekli olan ham madde; akıl, bilgi ve yaratıcılıktır. Bilişim sektörünün en önemli sermayesi nitelikli insan kaynağıdır. Genç, dinamik nüfusun yoğun olduğu ülkemizin en büyük kaynağı ise akıl ve insan gücüdür. Nitelikli insan kaynağının en önemli unsur olduğu konuların başında ise yazılım gelmektedir."

"Yazılım strateji belgesi oluşturuldu"

Başta yazılım ürünleri olmak üzere, bilişim alanındaki ürünlerin belgelendirme, test ve sertifikasyonu için firmalara yönelik yeni bir destek programı üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlığımız Girişimci Bilgi Sistemi 2014 yılı geçici verilerine göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artışla yaklaşık 71,5 milyar liralık bir ticaret hacmine ulaşmıştır. Şirket bilançolarına yansıyan yurtdışı satış rakamı ise yüzde 21 artışla yaklaşık 3,8 milyar liraya (1,7 milyar dolar) yükselmiştir. 170 binden fazla istihdamın oluştuğu sektörde en dikkat çekici husus çalışan başına ücretin en yüksek olduğu ikinci sektör olmasıdır. Yine aynı rakamı sadece yazılım sektörü için değerlendirdiğimizde, 2014 yılı geçici verilerine göre, yazılım sektöründe bir önceki yıla göre ciro yüzde 20,8 artışla yaklaşık 14,4 milyar liraya yükselmiştir. Yine, şirket bilançolarına yansıyan yurtdışı satış rakamı ise yüzde 34,2 artışla yaklaşık 1,2 milyar lira (553 milyon dolar) olmuştur. Bu rakamlar sektörün ekonomimiz içindeki ağırlığını net bir şekilde ortaya koymaktadır."

"Biz Bilişim Vadisi ile ülkemizde gerekli sinerjiyi oluşturduk"

"İnternet teknolojileri ve mobil dünyada yaşanan gelişmelerle bir yandan hayatın her anına akıl katarken, diğer yandan yeşil üretimi destekleyen politikalar önem kazanıyor" diyen Işık, 3 boyutlu yazıcılarla organ prototipi yapıldığını, nanoteknoloji ile kanserin tedavi edildiğini, robotlarla üretimin hızlandığını ve tüm bu teknolojilerle geleceği daha yaşanılır kılmanın hesaplarının yapıldığını anlattı.

Bakan Işık, bakanlık bünyesinde ayrı ayrı çalışma grupları kurduklarını hatırlatarak, büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, kablosuz iletişim teknolojileri (4G-5G), 3 boyutlu yazıcılar gibi teknolojiler üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını, teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda geliştiren bir ülke olmak için kararlılıkla yola devam ettiklerini belirtti.

Bilişim ve teknoloji alanında yatırım yapan ve özellikle Ar-Ge’ye önemli kaynaklar ayıran çok uluslu şirketlerin bu Bilişim Vadisi'nde yer almalarını istediklerini kaydeden Işık, "Buradan yerli ve yabancı tüm firmalara ve araştırmacılara bir çağrıda bulunuyorum, biz Bilişim Vadisi ile ülkemizde gerekli sinerjiyi oluşturduk. Gelin her türlü teşviklerin ve desteklerin yer alacağı bu bölgede yerinizi alın. İnanıyorum ki bu vadi içinde yer alacak firmalar muhakkak surette kazançlı çıkacaklardır" diye konuştu.

Kocaeli Valisi ve Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu da Türkiye'nin, Bilişim Vadisi ile büyük bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Güzeloğlu, 2023 hedeflerine emin ve kararlı adımlarla yürüyen Türkiye'yi, bu hedeflere lider ve öncü bir ülke olarak taşıyacak büyük bir projenin ilk harcının atıldığını vurgulayarak, "Türkiye' Ar-Ge ve patentte, buna bağlı bütün süreçlerle başlayan bir büyük dönüşüm içinde, bugün Bilişim Vadisi ile bu taçlanıyor" dedi.

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Cevahir Uzkurt, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve diğer protokol üyeleri, Bilişim Vadisi'nin temel atma butonuna bastı.

Bakan Işık, daha sonra Bilişim Vadisi'ni gezerek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

(Son)

KAYNAK: AA