8. Uluslararası Posta Sempozyumu

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Etkin bir posta sektörü ekonomik ve sosyal faaliyetler için kritik önem taşıyor"

8. Uluslararası Posta Sempozyumu
8. Uluslararası Posta Sempozyumu
GİRİŞ 25.05.2015 13:58 GÜNCELLEME 25.05.2015 13:58

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, etkin bir posta sektörünün ekonomik ve sosyal faaliyetler için kritik önem taşıdığını bildirdi.

PTT AŞ tarafından düzenlenen "8. Uluslararası Posta Sempozyumu", Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde başladı.

Elvan, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyum ile 3 kıtadan 50 ülkenin postacılarının Antalya'da buluştuğunu söyledi.

Sektörün doğası gereği küresel nitelik taşıdığını belirten Elvan, dünyanın bu kadar küreselleşmediği, teknolojinin bu kadar gelişmediği zamanlarda farklı şehirlere, ülkelere ve kıtalara posta yoluyla ile mektup gönderildiğini ifade etti.

Küreselleşme ve teknolojinin gelişmesiyle posta sektörünün kendini yenilemek zorunda kaldığını ancak öneminden hiçbir şey kaybetmediğine dikkati çeken Elvan, "Haberleşme, hayatın bütün alanlarını ilgilendiren, etkileyen, hayati bir bir hizmet, hayati bir sektör" dedi.

Eskiden günler, haftalar, hatta aylar alan bir gönderinin şimdi saniyeler içinde muhatabına ulaşabildiğine işaret eden Elvan, "Bu, posta hizmetlerinin çeşitlenmesini, klasik postacılığın değişmesini zorunlu hale getirmiştir. Değişiyoruz, çünkü dünya değişiyor. Değişiyoruz, çünkü teknoloji değişiyor. Değişiyoruz, çünkü alışkanlıklarımız değişiyor. Değişen koşullar, değişen çevre ve değişen ihtiyaçlar kapsamında sürekli yenilenmek zorundayız. Gelişmeler ışığında hep bir adım önde, hep bir adım daha hızlı hareket etmek zorundayız. Geleceğe dönük stratejilere göre hareket etmek, bölgesel işbirliği alanlarını geliştirmek zorundayız" diye konuştu.

Etkin bir posta piyasasının ekonomi için önemi

Elvan, dünya posta piyasalarında yaklaşık 6 milyon insanın çalıştığını, etkin çalışan bir posta sektörünün ekonomik ve sosyal faaliyetler için kritik önem taşıdığını vurguladı.

Dünya Posta Birliğinin (UPU) vizyon tanımlamasında, posta sektörünün küresel ekonominin temel bileşeni görüldüğünü, değişen dünya ile entegre olabilmek için rekabete dayalı, güvenilir bir posta sektörünün geliştirilmesi gerektiğinin belirtildiğini anlatan Elvan, hükümet olarak kendilerinin de UPU'nun bu vizyonunu paylaştıklarını bildirdi.

Elvan, etkin bir posta teşkilatı oluşturabilmek ve Türk PTT'sini daha esnek bir yapıya kavuşturmak için yeni Posta Kanunu'nu çıkarttıklarını, PTT'nin statüsünün anonim şirket olarak değiştirildiğini hatırlattı.

PTT'nin 175 yıllık köklü bir kuruluş olduğunu, dünyayı yakından takip ettiğini, müşteri beklentilerini önceden takip edip yenilikleri gerçekleştirdiğini ifade eden Elvan, "Fakat bir ülke kendi ülkesinde ne kadar güçlü olursa olsun, eğer uluslararası alanda güçlü bir altyapı oluşmamışsa o zaman bunun çok fazla anlamı yok. Bu açıdan UPU'nun önemli bir işlevi bulunuyor. Ülkelerin birbirleriyle entegrasyonunun artırılması posta sektörünü çok daha iyi noktalara getirecektir" ifadelerini kullandı.

UPU Genel Müdürü Hüssein

UPU Genel Müdürü Bishar Abdirahman Hüssein de sempozyumun "yenilikçi yaklaşımlar ve geleceğin kucaklanması" olan bu yılki temasının gerçekten çok önem taşıdığın söyledi.

Sektörde yenilikçi yaklaşımın, değişimin çok önemli olduğunu vurgulayan Hüssein, "Değişmeliyiz, yenilikçi olmalıyız, entegre olmalıyız. Posta hizmetleri radikal bir dönüşümle karşı karşıya. İş ortamı değişiyor. Üzerine pul basıp gönderilen mektuplardan dijital dünyaya geçtik. Postanın gelecekteki müşterileri de değişti. Müşterileri anlayıp, hizmetlerde yenilik yapmamız gerekiyor" dedi.

İyi bir posta hizmeti için uluslararası entegrasyonun sağlanması gerektiğini dile getiren Hüssein, dünya genelinde yaklaşık 640 bin posta kuruluşu bulunduğunu, milyarlarca insana hizmet sağlamak için bu ağın etkinliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Postacılık sektörü için e-ticaretin çok büyük önem taşıdığını anlatan Hüssein, sınırlar ötesine paketlerin taşındığını, bunun için havayolları, gümrük kuruluşlarıyla iş birliği yapmak gerektiğini bildirdi.

E-ticaretin önemli olduğunu fakat dünyada birçok ülkede postacılık sektörünün gelirinin yüzde 70-75'inin mali hizmetlerden elde edildiğinin altını çizen Hüssein, hava sisteminin, mikro finans ve bankacılık sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

PTT Genel Müdürü Maden

PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Harun Maden de posta sektörü için tehdit olarak görünen iletişim elektronikleşmesinin aslında çok ciddi imkanlar sunduğuna dikkati çekti.

Geleneksel ticaretin yerini elektronik ticaretin almasıyla tüketicinin satın aldığı ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasının bütün dünyada posta sektörü için ciddi bir gelişim imkanı oluşturduğunu vurgulayan Maden, bunun dışında bankacılık, ödeme hizmetleri, bireysel bankacılık hizmetlerinin de sektör için farklı bir alan oluşturduğunu kaydetti.

Sempozyum, 27 Mayıs'ta sona erecek.

KAYNAK: AA