Milli uçak gemisi için kritik imza atıldı

Türkiye’nin yerli teknolojiyle inşa edeceği ilk milli savaş uçağı gemisi için imzalar atıldı. Gecikme olmazsa gemi 2021'de suya inecek.

Milli uçak gemisi için kritik imza atıldı
Milli uçak gemisi için kritik imza atıldı
GİRİŞ 08.05.2015 09:54 GÜNCELLEME 08.05.2015 09:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. yetkilileri arasında Türkiye'nin ilk milli savaş uçağı gemisi olarak TSK'nın envanterine kaydolacak Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin (LPD) yapımına dair sözleşme dün imzalandı. 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilecek geminin yapımı 2021 yılında tamamlanacak. Bin 200 personel ile birlikte helikopter, savaş uçakları, insansız hava araçları ve tank taşıyacak gemide tam teşekküllü bir hastane de olacak.

TÜYAP'ta düzenlenen imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Deniz Kuvvetleri'nden Tuğamiral Oğuz Karaman, Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kalkavan, Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kalkavan ve çok sayıda davetli katıldı.

BİN 200 PERSONEL GÖREV ALACAK

Sedef Denizcilik tarafından yapım çalışmaları Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde yürütülen LPD, tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda yurtiçinde inşa edilecek LPD, bin 200 personel ile birlikte helikopterleri, dikine iniş kalkış yapabilen uçakları, insansız hava araçlarını, tanklar ve farklı tipte araçları, ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek ve havuzundaki çıkarma araçları ile operasyonlara katılabilecek.

Sözleşmenin imzaları SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve SEDEF Gemi şirketi yöneticileri tarafından atıldı. İmza töreninin sonunda geminin maketi SEDEF Gemi şirketi yöneticileri tarafından Prof. Dr. İsmail Demir’e hediye edildi.

2021'DE DONANMAYA KATILACAK

Yurt içinde üretilecek gemi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz'in yanısıra gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda da görev yapabilecek. Sözleşme hakkında bilgi veren SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Müjdat Uludağ, geminin 2021 yılında donanmaya teslim edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Tam teşekküllü hastanesi de var

Geminin teknik donanımıyla ilgili bilgiler de paylaşan Uludağ, LPD'nin helikopterlerin emniyetle iniş-kalkışına uygun büyüklükte 6 tane piste sahip olacağını belirtti. Uludağ, geminin 34 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi de bünyesinde barındıracağını ifade ederek, “Ameliyathane, röntgen cihazları, dış tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil 34 yatak kapasiteli bir hastaneye sahip olacak gemimiz, insani yardım operasyonlarında da görev yapabilecek” diye konuştu.

Milli firmaların güç birliğiyle

Geminin tasarım desteğini İspanyol Navantia firmasının vereceğini bildiren Uludağ, şunları kaydetti: “Aselsan-Havelsan iş ortaklığı tarafından STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma gibi Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecek.”

Denizde 50 gün seyir

Lojistik destek almadan 50 gün denizde görev yapabilecek gemi, 20,5 knot seyir hızına sahip olacak. Geminin TSK envanterine girmesi için 6 yıllık bir takvim belirlendiği öğrenildi.

KAYNAK: CABİR TURĞUT - YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • aydoğan 8 yıl önce Şikayet Et
    Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz de bu gemiler den üç tane yapılmalı
    Cevapla
  • olumlu 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkenin zamanı geldi dısa bağımlılıktya insallah 2023 yılında yüzde 20 ye düsecek 2054 te de tamamen bitecektir diye umut ediyorum
    Cevapla
  • first 8 yıl önce Şikayet Et
    hemen ikincisinide planlaması yapılsın
    Cevapla
  • aydın kaya 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah(cc) yapandan yaptırandan razı olsun uçak gemisi olan ülke büyük güç kazanır.
    Cevapla
  • Mersinli Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Onlar Konuşur, Ak Parti yapar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle