Üzüm bağlarında "maymuncuk" zararlısı ile mücadele

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur

Üzüm bağlarında "maymuncuk" zararlısı ile mücadele
Üzüm bağlarında "maymuncuk" zararlısı ile mücadele
GİRİŞ 07.05.2015 12:26 GÜNCELLEME 07.05.2015 12:26

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, don afetiyle büyük zarar gören üzüm bağlarında yaygın bir şekilde "maymuncuk" zararlısının görüldüğünü bildirdi.

Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada, nisan ayında meydana gelen don olayında üzüm bağlarının büyük oranda zarar gördüğünü hatırlatarak, havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan "maymuncuk" zararlısının bağlara hasar verdiğini söyledi.

Üreticilere, maymuncuk zararlısına karşı dikkatli olması uyarısında bulunan Okur, şunları kaydetti:

"Maymuncuk zararlısı kış aylarında toprağın 50-60 santim derinliğinde larva olarak saklanır. Havaların ısınmasıyla toprak yüzeyine çıkarak asma gövdesinde yaşam sürer. Bu zararlının en çok sevdiği besin kaynağı asma sürgünleridir. Yapmış olduğumuz incelemelerde bazı asmalar üzerinde 6-10 arasında maymuncuk zararlısını gördük. Bununla mücadele edilmediği takdirde bazı asmalarda kalan veya sonradan oluşan sürgünleri yiyerek asmayı tamamen üzüm veremez hale getirecektir. Çiftçilerimizi bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor."

Okur, Saruhanlı ilçesinin 85 bin dekar bağ alanı ile Türkiye'nin yıllık kuru üzüm üretim miktarının yüzde 15'ni karşıladığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA