Kayseri OSB 13. Olağan Genel Kurulu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Hedefimiz 65 milyar liralık tasarrufu 10 yıl içinde yapabilmek. Sanayimiz bu tasarrufu yapabilecek durumda"

Kayseri OSB 13. Olağan Genel Kurulu
Kayseri OSB 13. Olağan Genel Kurulu
GİRİŞ 04.05.2015 22:00 GÜNCELLEME 04.05.2015 22:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Hedefimiz 65 milyar liralık tasarrufu 10 yıl içinde yapabilmek. Sanayimiz bu tasarrufu yapabilecek durumda" dedi.

Yıldız, bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 13. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok petrol ve doğalgaz kaynakları bulunan ülkelere göre çok büyük avantajları olduğunu söyledi.

Birçok ülkenin kamu bütçelerinin önemli bir bölümünü oluşturan ham petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ülke yönetimleriyle alakalı çok ciddi sıkıntılar oluştuğunu ifade eden Yıldız, böyle bir sorun yaşamamanın en önemli ilacının sanayi tesisleri kurulması olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin çok ciddi, çok önemli petrol ve doğalgaz kaynakları olmadığını ama 150 milyar dolardan daha fazla ihracat gerçekleştiren sanayi tesisleri olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Biz ülkemizin dezavantajlarını bu ülkenin istikrarına duyulan güvenle birlikte fırsata dönüştüren bir ülkeyiz. Ülke olarak tasarrufa önem vermeliyiz. Baca gazlarının arıtılması, baca gazları analizinden dolayı kaybolan ısının tekrar kazanılması, binaların yalıtımı, pompaların değiştirilmesi gibi birçok alanda tasarrufa yönelik uygulamaların yapılması gerekiyor. Hedefimiz 65 milyar liralık tasarrufu 10 yıl içinde yapabilmek. Sanayimiz bu tasarrufu yapabilecek durumda. Çünkü diğer bütün sektörlerle birlikte yıllık 15 milyarlık bir tasarruf yapabiliyoruz. Bu çok ciddi bir para. Neredeyse kamulaştırma hariç Atatürk Barajı'nın finansmanıyla alakalı bütün masrafını karşılayabilecek bir para. Sanayicilerin yaptığı tasarruf bize sanki bir enerji santrali bağışlamak anlamına geliyor. Onun için bunu son derece önemsiyoruz. Türkiye'nin bin dolarlık gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için harcadığı enerji miktarı 270 litre eş değer petroldür. Fransa'da bu 200, Japonya'da 100 litreler civarında. Enerji tasarrufuyla alakalı kalemlerimizi artırmamız gerekiyor."

Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarının 28 AB ülkesi arasında en ucuzu olduğunu, elektrikte ise en ucuz üç ülkesinden birisi olduğunu dile getiren Yıldız, bunları boş vaatlerle değil ayağı yere basan gerçekçi politikalarla birlikte yaptıklarını söyledi.

Akaryakıtla alakalı konuda çiftçinin ümitleriyle oynandığını belirten Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüpraş'taki rafineri çıkış fiyatı 1,41 lira olan motorin 1,5 liradan satılmak isteniyor. 42 kuruşluk dağıtım ve bayilik masrafı vardır. 1,81 liraya mal ettiğiniz motorini her kullanana litre başına 30 kuruşta para veriyorum demektir. Bu söz konusu bile olamaz. Yerli istihdamın artması adına yerli kömür çıkartıyoruz. Türkiye 106 milyon ton kömür kullanıyor. Bunun 80 milyon tonunu Türkiye'de üretiyor, 2 milyon tonunu da fakire dağıtıyoruz. Yani 40'ta bir mesafesine geliyor. Bunu yaklaşık her yıl 500 milyon liralık istihdamla birlikte yapıyoruz. Siz binlerce insanın çalıştığı yerli kömürün üzerinde ben kömür değil seçim vaadi uğruna ithal doğalgaz dağıtacağım derseniz bunun Türkiye'ye maliyeti 5 milyar liranın üzerindedir. Biz vatandaşımızın ve sanayicimizin ümitleriyle oynamayacağız."

KAYNAK: AA