Kayseri OSB 13. Olağan Genel Kurulu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "Türkiye dünyada en yoğun enerji kullanan ülkelerden biri. OECD ortalaması bir birimken Türkiye'nin kullanımı 1,5"

Kayseri OSB 13. Olağan Genel Kurulu
Kayseri OSB 13. Olağan Genel Kurulu
GİRİŞ 04.05.2015 21:30 GÜNCELLEME 04.05.2015 21:30

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye dünyada en yoğun enerji kullanan ülkelerden biri. OECD ortalaması bir birimken Türkiye'nin kullanımı 1,5" dedi.

Işık, bir otelde gerçekleştirilen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 13. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bakanlık olarak yerli, yenilikçi ve yeşil üretim olmak üzere üç temel önceliklerinin bulunduğunu söyledi.

Ölçek bazında üretilebilecek her şeyin yerli üretilmesi gerektiğine inandıklarını, üretilen ürünün de teknolojik ve yenilikçi olmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin geldiği bu seviyede makas değişimi yapmak zorunda olduğunu, artık emek gücüyle rekabetin olmayacağını, ülkenin refah toplumu olmaya başladığını herkesin görmesi gerektiğini ifade etti.

Katma değeri daha yüksek, aynı malı daha tasarımlı, daha marka değeri olan ürün üretilmesi ve buna öncelik verilmesi gerektiğini dile getiren Işık, yeşil üretimde de üretirken hava, toprak ve suyun kirletilmemesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

OSB'lerin Cumhuriyet tarihindeki en başarılı projeler olduğunu ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın gıpta ile örnek alarak izlediği projeler haline geldiğini anlatan Işık, "Artık pek çok ülke Türkiye'ye heyet getirdiğinde OSB'leri gezmek istiyor. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Bundan sonrada bu modeli yeni nesil OSB'lerle sürdürmeyi hedefliyoruz. Enerji ve ham maddenin daha verimli kullanıldığı, atıkların minimize edildiği, işletmeler arası malzeme ve enerji değişimlerinin üst düzeyde olduğu yeni nesil OSB'lere geçelim. İnşallah bunu başaracağız" diye konuştu.

Bakan Işık, bugün itibarıyla Türkiye'de 280 OSB'nin bulunduğunu, bakanlıklarının 157 OSB'nin altyapı inşaatını krediyle desteklediğini belirterek, sözleriniz şöyle sürdürdü:

"2015 yatırım programında 11 yeni OSB olmak üzere 89 OSB projesi var. Bakanlık olarak özellikle ihtisas OSB'lerine önemli destekler veriyoruz. Dünyanın sayılı üretim bölgelerinden birisi olacak Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'ni başlattık 3 yıl içinde tamamlayacağız. Kırıkkale Silah İhtisas OSB'ni de 2015 yılı içinde tamamlayıp faaliyete geçireceğiz. Sakarya Karasu'da Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi kararını aldık bakanlar kurulu kararını yayınladık. Burası bittiği zaman yaklaşık 8 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşmuş olacak."

Elektriğin yarısı sanayide tüketiliyor

Sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının değiştirilmesine ilişkin Kayseri'de pilot proje başlattıklarını ifade eden Işık, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve yıllık 55 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıldığını söyledi.

Işık, Türkiye'nin enerjide kendine yeten ülke olması durumunda cari açık diye bir problemin kalmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye cari açığın problem olmaktan çıkmasıyla büyümesini en az yüzde 1,5 yüzde 2 artırabiliyor. O zaman bizim için en önemli öncelik enerji tasarrufudur. Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık yarısı sanayide tüketiliyor. Bu yarısının üçte ikisi yani yüzde yüzde 70'i de sanayideki elektrik motorlarında tüketiliyor. Yani totalde Türkiye'de kullanılan elektriğin yüzde 35'i sanayideki motorlarda tüketiliyor.

Türkiye, enerji yoğunluğu açısından dünyada en yoğun enerji kullanan ülkelerden birisi. OECD ortalaması bir birimken Türkiye'nin kullanımı 1,5. Bu kullanım yoğunluğu Japonya'da 0,75. Japonya'nın bir birim mal üretmek için kullandığı enerjinin iki katını aynı birim malı üretmek için Türkiye kullanıyor. Bunun bedelini önce verimsiz elektrik motorlarını kullanan sanayiciler ödüyor. Ülke olarak biz de bu enerjiyi ithal ederek cari açık olarak, döviz olarak bedel ödüyoruz. Gelin bu bedeli ödemeyelim. Sanayideki verimsiz elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirelim."

8 milyar lira tasarruf sağlanacak

Kayseri OSB'si enerji yönetimi birimi olduğu için bakanlık olarak Kayseri'yi pilot bölge seçtiklerini, elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilme projesini Kayseri'den başlattıklarını dile getiren Işık, bu projenin en kısa zamanda ülke geneline yayılmasını beklediklerini dile getirdi.

Işık, sadece elektrik motorları verimli motorlarla değiştirildiği zaman yılda 8 milyar lira tasarruf edileceğini vurgulayarak, bunun, Türkiye için son derece önemli bir rakam olduğunu kaydetti. Bunun, Türkiye'de birkaç barajın aslında yapılmadan elektrik üretmesi anlamına geldiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle bitirdi:

"Sanayicilerimiz elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilmesiyle harcadığı parayı en fazla 18 ay içinde tekrar ceplerine koymuş olacaklar. Burada KOSGEB olarak devreye girdik. Önce fizibilite yapıyoruz. Bunun sonunda verimsiz motorları verimlileriyle değiştirmek isteyen sanayicimize 'siz kredi kullanın bu kredinin faizini KOSGEB olarak biz karşılayalım bir yıl bir şey ödemeyin' diyoruz.

O bir yıl siz zaten harcadığınız paranın en az yüzde 65-70'ini tasarruf edeceksiniz. Üç yılda da bize ödeyiniz. Biz de faizi karşılamış olalım. Bunu ilk etapta Kayseri'den başlatıyoruz ama hedefimiz ülke genelinde bir seferberlik başlatmak ve sanayideki verimsiz elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirmek. Bunu yaparken de yerli elektrik motoru ve sürücüsü üreten firmalarla da görüşüyoruz, bu talebi de yerli kaynaklarla karşılayalım diyoruz. Bütün Türkiye'deki sanayicilerimizin ilgilerini bekliyoruz."

KAYNAK: AA