Unutulan hesap sorgulama, www.zamanasimi.org'da

Zamanaşımına uğramış hesaplardaki paraların listesi yayınlandı. İsminizin olup olmadığı zamanasimi.org sitesinden öğreniliyor.

Unutulan hesap sorgulama, www.zamanasimi.org'da
Unutulan hesap sorgulama, www.zamanasimi.org'da
GİRİŞ 07.05.2015 13:38 GÜNCELLEME 07.05.2015 13:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TBB açıklamasına göre, birlik zaman aşımına uğramış mevduat, emanet ve alacakların listesini, "www.zamanasimi.org/tbb" adresinde yayımladı. Vatandaşlar, bu yılın mayıs ayı sonuna kadar zaman aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını site üzerinden kontrol edebilecek.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), zaman aşımına uğramış mevduat, emanet ve alacakların listesini yayımladı. Zaman aşımına uğrayan hesapları kapatmayan vatandaşların mevduatları TMSF'ye devrediliyor.

Yaptıkları aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2015 tarihine kadar ilgili banka şubelerine kimlik kartı ile başvurabilecek. Bankalar nezdinde mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, 10 yıl içinde aranmadıkları takdirde, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre zaman aşımına tabi oluyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Benim zamanaşımına uğramış param var mı? Paramın olup olmadığını nereden öğrenebilirim? Ne kadar? Benim hangi bankada param var? Ne kadar? Bankasında zamanaşımına uğramış param var mı? Ne kadar?

Cevap: Zamanaşımına uğramış kıymetlerle ilgili listeler, ilgili yönetmelik gereğince 1. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu - www.tmsf.org.tr

2. Türkiye Bankalar Birliği - www.tbb.org.tr  3. Türkiye Katılım Bankaları Birliği - www.tkbb.org.tr sitelerinden zamanaşımı sorgusu altında, veya  4. Bankaların kendi internet sitelerinde  yayınlanmaktadır. Adınızı bu listelerde aratmanız mümkündür. Adınızı bu listelerde bulmanız durumunda orada yazan bankaya ya da şubeye başvurmanız gerekmektedir.

Soru: Bankaların internet sitesi adreslerini nereden bulabilirim? Bankasının internet sitesi adresi nedir?

Cevap: Bankaların internet sitesi adreslerine, http://www.tbb.org.tr/tr/banka-ve-sektor-bilgileri/banka-bilgileri/internet-adresleri/67 linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Soru: Bankaların telefon ve adreslerini nereden bulabilirim?  Bankasının telefonunu (adresini) öğrenebilir miyim?

Cevap: Bankaların adres ve telefon bilgilerine http://www.tbb.org.tr/tr/banka-ve-sektor-bilgileri/banka-bilgileri/bankalar/64 linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Soru: Listede zamanaşımına uğramış param olduğunu gördüm, nasıl alabilirim? Listede adım çıkarsa paramı nasıl alabilirim?

Cevap: Paranızı almak için listede adınızın karşısında yazan banka şubesine başvurabilirsiniz.

Soru: Listede zamanaşımına uğramış param olduğunu gördüm ama miktar yazmıyor, ne kadar param olduğunu öğrenebilir miyim?

Cevap: Para miktarını öğrenmek için listede adınızın karşısında yazan banka şubesine başvurmanız gerekmektedir.

Soru: Zamanaşımına uğramış paralar ne zamana kadar çekilebilir, çekmezsem hakkım yanıyor mu?

Cevap: Zamanaşımına uğramış kıymetlerle ilgili listelerin, ilgili yönetmelik gereğince Şubat ayı başından itibaren 4 ay müddetle ilan edilecektir. 31 Mayısa kadar listelerden adınızı kontrol edip paranızı almak için şubenize başvurabilirsiniz.

PARA TMSF'YE DEVREDİLİYOR

Zaman aşımına uğrayan hesaplar, gelir kaydedilmek üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrediliyor. Vatandaşlar, zaman aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını TBB'nin her yıl Şubat ayında aktif hale getirdiği "www.zamanasimi.org/tbb" internet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor ve dilerlerse hesapları kapatabiliyor.

TMSF'YE DEVREDİLEN MİKTAR 480 MİLYON TL'Yİ GEÇTİ

Son 5 yıl­da unut­kan mu­di­le­rin za­man aşı­mı­na uğ­ra­yan he­sap­la­rın­dan Ta­sar­ruf Mev­du­atı Si­gor­ta Fo­nu­’na (TMSF) dev­re­di­len tu­tar 480 mil­yon li­ra­yı geç­ti.

10 yıl­dır iş­lem ya­pıl­ma­yan he­sap­lar­la il­gi­li kri­tik sü­reç de­vam eder­ken, ban­ka­lar da Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu ge­re­ği unut­kan mu­di­ler için son çağ­rı­la­rı­nı yap­ma­ya baş­la­dı. Bu­na gö­re mev­du­atı za­man aşı­mı­na uğ­ra­yan mu­di­le­rin 16 Ha­zi­ran 2014 ta­ri­hi­ne ka­dar baş­vu­ru­da bu­lun­ma­la­rı ge­re­ki­yor.

10 yıl­dır iş­lem ya­pıl­ma­mış

Ban­ka­lar, 31 Ara­lık 2013 ta­ri­hi iti­ba­riy­le za­ma­n a­şı­mı­na uğ­ra­yan 254 bin 717 adet mev­du­at ve ka­tı­lım he­sa­bın­da 119 mil­yon li­ra ci­va­rın­da pa­ra ol­du­ğu­nu TMSF’­ye bil­dir­di. Ban­ka­lar­da unu­tu­lan ve 10 yıl hiç­bir iş­lem ya­pıl­ma­yan he­sap­lar­dan son 5 yıl­da TMSF’­ye ak­ta­rı­lan top­lam tu­tar 480 mil­yon 543 bin 369 li­ra ol­du.

Mu­di­ler, İs­viç­re Fran­gı­’n­dan Ja­pon Ye­ni­’ne, Da­ni­mar­ka Kro­nu­’n­dan Suu­di Ara­bis­tan Ri­ya­li­’ne ka­dar 12 ay­rı pa­ra cin­sin­den açı­lan he­sap­la­rın­da pa­ra­la­rı­nı unut­tu.

4,3 milyon TL’lik Japon Yeni

Mu­di­le­rin TL dı­şın­da, en faz­la do­lar ve Eu­ro cin­si he­sap­la­rın­da pa­ra­la­rı­nı unut­tu­ğu gö­rül­dü. Unut­kan­la­rın do­lar ve eu­ro dı­şın­da en faz­la pa­ra unut­tu­ğu ya­ban­cı pa­ra cin­si he­sa­bı ise Ja­pon Ye­ni ol­du. Açı­lan Ja­pon Ye­ni he­sap­la­rın­da unu­tu­lup fo­na dev­re­di­len son 5 yıl­da­ki mik­tar TL cin­sin­den 4,3 mil­yon li­ra­yı bul­du.

YORUMLAR 1
  • Sabriye Çabuker 8 yıl önce Şikayet Et
    Hesap
    Cevapla