TKDK Başkanı Nazlı:

"IPARD kapsamında olmayan 39 il için yeni bir program hazırlıyoruz ve bu program ile inşallah Bingöl’ün arzu ettiği o kalkınma hamlesini gerçekleştirmiş olacağız"

TKDK Başkanı Nazlı:
TKDK Başkanı Nazlı:
GİRİŞ 24.04.2015 21:11 GÜNCELLEME 24.04.2015 21:11

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, "IPARD kapsamında olmayan 39 il için yeni bir program hazırlıyoruz ve bu program ile inşallah Bingöl’ün arzu ettiği o kalkınma hamlesini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Bingöl’de gazetecilerle bir araya gelen Nazlı, Bingöl’ün baskın ve mutlak bir kırsal şehir olduğunu ve Bingöl’ü tarım ve kırsal kalkınma ile geliştirebileceklerini söyledi.

Nazlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Bingöl’e özel ilgi gösterdiğini, bunun için de özel projelerin hazırlanması ve bir şeylerin sunulması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamına alınmayan 39 il için yeni bir program hazırlığında olduklarını dile getiren Nazlı, şöyle konuştu:

"“Bunlarla bir yerlere doğru gidiyoruz ancak yeterli değil. Daha fazla çalışmamız lazım. Esas bu program ile inşallah Bingöl’ün arzu ettiği o kalkınma hamlesini gerçekleştirmiş olacağız. 39 ilimizin tamamını bu projeler kapsamında dahil edeceğiz, bunun talimatını aldık. Bingöl ile başladık. Bingöl ile birlikte 5 ili önerdik. Daha sonra diğer illeri alma kararımız da oldu. Hemen hemen her ili dahil ettik. Bingöl’de önümüzdeki sene bu program uygulanacak. Şu anda programımızı yazıyoruz. Yazım aşamasına getirdik. Programın kaynağı Türkiye ve Avrupa Birliği destekli olabilir. Burada nihai olan, bir arkadaşın gidip proje yaptığında Elazığ’daki, Muş’taki bir yatırımcı ile aynı koşullarda destek alıp alamayacağı. Bunu sağlayacağız."

Nazlı, 2014 yılında 1 katrilyon (milyar) hibe dağıtıklarını ve bazı illerin yüksek miktarda bütçeler aldığını kaydetti.

Besiciliği, kırmızı et hayvancılığını, süt hayvancılığını, et işleme, kesimhane, kombine tesislerini, süt işleme, el sanatları, kırsal turizm, kanatlı sektörü, yumurta tavukçuluğu gibi birçok alanda desteklerinin bulunduğunu hatırlatan Nazlı, Bingöl'ün çok iyi hayvancılık ve meyvecilik şehri olduğunu, bu desteklerden istifade edebileceğini söyledi.

Çok cazip oranlarda hibe verdiklerini belirten Nazlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hibe oranları yüzde 65’e kadardı. Şimdi yüzde 70’e kadar çıktı. 100 bin liralık yatırım yapıyorsunuz, 70 bin lirasını hibe olarak alıyorsunuz. Biz, kredi vermiyoruz, hibe veriyoruz. Hibemiz de yüzde 70'e kadardır. 40 yaşın altındaki vatandaşlarımıza ve dağlık alan dediğimiz Bingöl’ün tamamının içinde yer aldığı yerlere ayrıcalık tanıyoruz. En yüksek hibe oranlarımız kanatlı, besicilik ve süt hayvancılığındadır. Kırsal turizmde yüzde 50 hibemiz bulunuyor. Hiçbir hibe yüzde 50’nin altında değildir. Bizim bir avantajımız var, KDV muafiyeti imkanımız var. KDV’den muaf tutuluyoruz. Bu da aslında bir hibedir."

KAYNAK: AA