İplik sektörü Gaziantep'te masaya yatırıldı

GTO Başkan Yardımcısı Kara: "Avrupa'da en yüksek iplik kapasitesi Türkiye'de"

İplik sektörü Gaziantep'te masaya yatırıldı
İplik sektörü Gaziantep'te masaya yatırıldı
GİRİŞ 19.04.2015 14:28 GÜNCELLEME 19.04.2015 14:28

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkan Yardımcısı Bilal Kara, Avrupa'da en yüksek iplik kapasitesinin Türkiye'de olduğunu söyledi.

GTO'dan yapılan açıklamaya göre, sektörün önemli isimlerinin katıldığı "Doğal ve Sentetik İplik İmalatı" konulu toplantı GTO binasında yapıldı.

Kara, iplik üretimi yapan firmaların yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri ele alındığı toplantıda, Avrupa'da en yüksek iplik kapasitesinin Türkiye'de olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kurulu iplik kapasitesinin 3,75 milyon ton civarında olduğunu vurgulayan Kara, "Bu oranla Avrupa'da iplik kapasitesi en yüksek ülke Türkiye. Bu kapasitenin 2,5 milyon tonu kısa elyaflardan (pamuk ve benzeri), 400 bin tonu uzun elyaflardan (yün ve benzeri), 825 bin tonu ise filamentlerden (sentetik) oluşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 500 civarında iplik tesisi bulunduğunu, bunların da yaklaşık 101'inin pamuk ipliği ürettiğine işaret eden Kara, şunları kaydetti:

İhracatın temel taşlarından birinin iplik olduğunu vurgulayan Kara, şunları kaydetti:

"İplik sektörün ekonominin lokomotiflerinden biridir. Avrupa'da en yüksek iplik kapasitesi Türkiye'de. Türkiye'nin tekstil ihracatının yüzde 21'i yaklaşık 1,7 milyar dolarla iplikten oluşmaktadır. Dünya iplik ticaretindeki payı ise yüzde 3,1'dir. Ülkemiz dünyanın en büyük 12'nci iplik ihracatçısıdır. Türkiye'nin en fazla iplik ihraç ettiği ülkelerin başında yüzde 11'lik payla İtalya yer almaktadır. İtalya'yı İngiltere, Brezilya ve Portekiz takip ediyor. İhracatta önemli yer tutan ipliğin ithalatı da yapılıyor. İthalatın büyük kısmı da Çin'den alınıyor."

Kara, sektörün durumunu analiz etmek için komisyon oluşturmayı teklif etti.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de dünyanın en zor sektörlerinden birinin iplik olduğunu belirtti.

Yaklaşık 10 yıl önce bitti denilen sektörün üretiminin şimdi iki katına çıktığını vurgulayan Gülle, "Türkiye büyüdü, biz de büyüdük. Şimdi sektörün röntgenini çekiyoruz. Ürünü satabiliriz ama önemli olan parayı kasaya koyabilmek. Rekabet keskin, parayı alabilmek çok önemli" ifadelerini kullandı.

Tesislerin kıymetinin bilinmesini isteyen Gülle, sektöre sahip çıkarak, geleceğe taşınması gerektiğini vurguladı.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç ise sektöre ve mesleğe sahip çıkmak zorunda olduklarını kaydetti.

Toplantı sonunda Euler Hermes Grubu Ceosu Özlem Özüner de alacak sigortasıyla ilgili sunum yaptı.

KAYNAK: AA