TKDK destekleri

Malatya'da TKDK destekleri kapsamında bu yıl tamamlanacak projelere 40 milyon lirayı aşkın hibe ödenmesi planlanıyor

TKDK destekleri
TKDK destekleri
GİRİŞ 08.04.2015 11:35 GÜNCELLEME 08.04.2015 11:35

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörlüğünce, bu yıl tamamlanacak projelere 40 milyon lirayı aşkın hibe ödenmesi planlanıyor.

Koordinatörlük tarafından Öğretmenevi'nde düzenlenen tanıtım programında konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, TKDK'nın öne çıkmamış ama çok önemli ve güzel çalışmaları olduğunu belirtti.

TKDK Malatya Koordinatörlüğünün vatandaşlara ciddi oranda katkıda bulunduğunu vurgulayan Kamçı, bu çalışmaların Malatya'da tarıma ve kırsal kalkınmaya etkisi olduğunu dile getirdi. Kamçı, bu çalışmaların duyurulması için toplantının düzenlendiğini kaydetti.

TKDK Malatya İl Koordinatörü Mehmet Dere de toplantıda yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Malatya'da 2011-2015 yılları arasında 246 projeyle hibe sözleşmesi imzalandığını aktaran Dere, toplam yatırım tutarı 129 milyon 945 bin 664 lira olan projeler için 79 milyon 425 bin 160 lira hibe ödenmesinin planlandığını söyledi. Tamamlanan projelere yaklaşık 34 milyon lira ödeme yapıldığını vurgulayan Dere, bu yıl hibeden hak kazanan yatırımcıların projelerini tamamlamasıyla 40 milyon liranın üzerinde hibe ödemesi gerçekleştirilmesinin ön görüldüğünü dile getirdi.

Dere, ayrıca 2011-2015 yılları arasında Malatyalı yatırımcılara toplam 126 traktör için hibe desteği ödemesi yapıldığını kaydetti.

Toplantıda, ayrıca TKDK desteklerine ilişkin istatistiki verilerle IPARD 2 programna ilişkin bilgilerin yer aldığı sunum yapıldı.

Sözleşmeye bağlanan projeler hakkındaki bilgilerin bulunduğu sunumda, sözleşmeye bağlanan proje sayısının Malatya merkezde 7, Akçadağ'da 60, Arapgir'de 27, Arguvan'da 2, Battalgazi'de 3, Darende'de 90, Doğanşehir'de 7, Hekimhan'da 5, Kale'de bir, Kuluncak'ta 7, Pütürge'de 5, Yazıhan'da 20, Yeşilyurt'ta 12 olduğu belirtildi.

2014-2020 dönemi IPARD 2 programının 27 Ocak'ta Avrupa Komisyonunca imzalandığını belirtilen sunumda, IPARD 2 programı için öngörülen AB destek tutarının 801 milyon avro olarak belirlendiğini, Türkiye'nin yaklaşık 245 milyon avro katkısıyla bütçenin bir milyar 45 milyon 69 bin 412 avro olduğu aktarıldı.

IPARD 2 programında mevcut sektör desteklerinin yanı sıra "tarım çevre-iklim-organik tarım", "yerel kalkınma stratejilerinin uygulanması" ve "kırsal altyapı hizmetleri"nin de kapsam içine alındığını kaydedilen sunumda, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektröründe "yenilenebilir enerji", "makine parkları" ve "mantar"ın da desteklenecek sektörlere eklendiğini bildirildi. Sunumda, kırsal altyapı projelerine destek kapsamında 1 megawatta kadar olan alternatif enerji kaynaklarıyla elektrik üretimine destek verileceği ve belediyeler, köy idareleri, il özel idareleri, organize tarım bölgesi yönetimleri ve birliklerin de desteklerden faydalanabileceği vurgulandı.

Tarımsal işletmelere destek kapsamında manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliğinin eklendiğini bilgilerine yer verilen sunumda, IPARD 1 de yüzde 50 - yüzde 65 arasında olan desteklemelerin IPARD 2 de yüzde 50-yüzde 100 arasında olacağı kaydedildi.

KAYNAK: AA