Elektrik kesintisinin yol açtığı muhtemel üretim kaybı

İZTO Başkanı Demirtaş: "Kayıp varsa bunu telafi etmek için cumartesi çalışma yapılır. Sendikalarımız bu konuda anlayış içine girer"

Elektrik kesintisinin yol açtığı muhtemel üretim kaybı
Elektrik kesintisinin yol açtığı muhtemel üretim kaybı
GİRİŞ 02.04.2015 12:38 GÜNCELLEME 02.04.2015 12:38

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 31 Mart Salı günü Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan elektrik kesintisinin yol açtığı muhtemel üretim kaybının, sendikaların ve işçilerin sağduyu göstererek, cumartesi günü yapılacak fazla çalışmayla kapatılabileceğini bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, elektrik kesintisi nedeniyle pek çok sektörde üretim kaybı yaşanmasının muhtemel olduğunu ancak bunun sorun edilmemesi gerektiğini savundu.

Kesintiden kaynaklı taahhütlerin gecikmesi durumunun, telafi edilebileceğini belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

"Eğer bir kayıp varsa bunu telafi etmek için cumartesi çalışma yapılır. Sendikalarımız bu konuda anlayış içine girer. İşçilerimiz firmalarımıza destek verir, cumartesi çalışma yaparak ekonomimizdeki bu sıkıntıyı, kaybı telafi etmiş olabiliriz. Ekonomik krizlerde, Türk işçisi sendikanın almış olduğu zammı uygulamadı, 'ekonomi sıkıntıda, biz bu zammı istemiyoruz' dedi. Yani bilinçli sendikalarımız ve çalışan kitlemiz var. Bu konuda bütün işçilerimiz, çalışanlarımız, 'cumartesi günü çalışıyoruz ve ücret almıyoruz, çalışmadığımız günün üretim eksiğini tamamlayacağız' diyebilir. Tüm taraflara bu konuda çağrıda bulunuyorum."

"Kesinti üretim açığı kaynaklı olamaz"

Aynı zamanda Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği (DOĞSANT) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Demirtaş’ın, yaşanan elektrik kesintisinin ise üretim eksikliğinden kaynaklanamayacağına değindi.

DOĞSANT’a üye olan santrallerin toplam 10 bin megavat gücü bulunduğunu, buna karşın kesintinin olduğu gün 'çalışın' talimatı almadıklarına işaret eden Demirtaş, şu görüşleri dile getirdi:

"Dolayısıyla kesinti, güç yetmezliğinden kaynaklanan bir sorun değil. Bir defa herkesin bunu bilmesi gerekiyor. Ülkemizde 70 bin megavat kadar üretim gücümüz var, tüketim ise 28-30 bin megavat, yani Türkiye’nin ihtiyacının iki katı elektrik üretecek potansiyele sahibiz. O nedenle enerji açığından kaynaklanan sıkıntı yok."

"Doğalgaz santralleri çalıştırılsın"

Demirtaş, bununla birlikte doğalgaz çevrim santrallerinin sektörel olarak sıkıntıları olduğunun bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Doğalgazın pahalı olması nedeniyle bu yakıtı kullanan çevrim santrallerinin maliyetinin yüksek olduğunu ve devletin bu nedenle bu santrallere çalışma talimatı vermediğini belirten Demirtaş, "Ancak bu santrallerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın izni ile kurulan santraller. Üretim için para yatıran, tesisini çalışmaya hazır durumda tutan bir önemli yatırımcı grubu var. Onların da sorununu çözmek için bu konu vesile oldu diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA