Mart ayı ihracat rakamları

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul: - "Dolar bazında gerileme var ancak euro bazında özellikle AB pazarında pazar payımızı artırdığımızı görmek, bizi memnun ediyor ve çalışma azmimizi artırıyor"

Mart ayı ihracat rakamları
Mart ayı ihracat rakamları
GİRİŞ 01.04.2015 15:00 GÜNCELLEME 01.04.2015 15:00

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, mart ayı ihracat rakamlarına ilişkin, "Dolar bazında gerileme var ancak euro bazında özellikle Avrupa Birliği (AB) pazarında pazar payımızı artırdığımızı görmek, bizi memnun ediyor ve çalışma azmimizi artırıyor" dedi.

Kösemusul, yaptığı açıklamada, TİM rakamlarına göre, mart ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 azalışla 11 milyar 229 milyon, son 12 aylık ihracatın ise 153 milyar 309 milyon dolar olduğunu anımsattı.

Dünya genelinde gerileme trendinin yaşandığına dikkati çeken Kösemusul, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Rusya gibi ihracatçı ülkelerin yüzde 15’in üzerinde düşüş yaşadığını kaydetti.

Kösemusul, mart rakamlarında oluşan durumu analiz ederek çalışmaları şekillendireceklerini vurgulayarak, "Amerikan Doları, tüm dünyada son 11 yılın en değerli seviyesine ulaştı. Ticaret, dolar bazında fiyat gerilemeleriyle düşüş trendine girdi. Dolar bazında gerileme var ancak euro bazında özellikle AB pazarında pazar payımızı artırdığımızı görmek, bizi memnun ediyor ve çalışma azmimizi artırıyor" şeklinde konuştu.

Mahmut Kösemusul, yaşanan durumun düzeleceğini, yeniden artışa geçeceklerini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sakaryamız ihracatı da yaşanan durumdan etkilenmiş ve geçtiğimiz yılın mart ayına göre yaşadığı yüzde 36’lık gerilemeye rağmen 174 milyon 330 bin dolar ihracatla şehrimiz, Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında 9. sıradaki yerini korumuştur. Dünya genelinde yaşanan olumsuz tablonun düzelmesiyle 3. çeyrekte ihracatımız da yeniden artış dönemine geçecek ve Sakaryamız gayretli çalışan, üreten, bulduğu alternatif kanallarıyla ürettiğini pazarlamayı sürdüren iş dünyamızın omuzlarında yükselmeye devam edecektir."

KAYNAK: AA