Elektrik kesintileri

EMO Antalya Şubesi Metin: - "Özelleştirmeler ve serbest piyasa, ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik değil, tam tersine pahalı, kalitesiz ve büyük kesintilere yol açan karanlığı Türkiye'ye getirmiştir"

Elektrik kesintileri
Elektrik kesintileri
GİRİŞ 01.04.2015 10:43 GÜNCELLEME 01.04.2015 10:43

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı İlhan Metin, dünkü elektrik kesintisiyle ilgili olarak, "Özelleştirmeler ve serbest piyasa, ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik değil, tam tersine pahalı, kalitesiz ve büyük kesintilere yol açan karanlığı Türkiye'ye getirmiştir" dedi.

Metin, yaptığı yazılı açıklamada, dün Türkiye genelinde illeri ve dağıtım bölgelerini aşan büyüklükte ve yaygınlıkta elektrik kesintisi yaşandığını, saat 10.40 civarında başlayan kesintilerin, ülke genelinde hastane ve okullar başta olmak üzere yaşamı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Kesintinin olası nedenlerine bakılacak olursa, sorunun dağıtım sistemlerini değil, iletim sistemini ilgilendirdiğinin açıkça görüleceğini belirten Metin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İletim sisteminde çökmeye yol açabilecek belli başlı nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz: Birincisi iletim sisteminde son yıllarda bakım zafiyetleri olduğu belirtilmektedir. Özellikle özelleştirme sürecinde, kaynakların iletim sistemini neredeyse yok sayarak dağıtım şirketlerine aktarılması şeklinde yöntem izlenmektedir. İletim sisteminde bakım ve rehabilitasyon eksiklikleri dışında santrallerin devreye girmemesi nedeniyle tüm enterkonnekte sistemi etkileyecek boyutta arıza meydana gelmiş olabilir. Arızanın dışında son günlerde elektrik piyasasında yaşanan fiyat düşüşlerinin de etken olabileceği belirtilmektedir. Piyasada oluşan fiyatları düşük bulan santraller kesintinin yaşandığı saatte piyasa fiyatından elektrik üretmeyi kabul etmemişlerdir. Böylece sistemde arz açığı oluşmuştur."

Metin, böyle bir kesintinin yaşandığı dönemde TBMM'de Sinop'ta nükleer santral kurulmasına ilişkin Japonya ile imzalanan anlaşmanın görüşmelerinin yapılıyor olmasının da "manidar" olduğunu savundu.

Tüm yaşananların iktidarın enerji politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesi olduğunu iddia eden Metin, "Özelleştirmeler ve serbest piyasa, ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik değil, tam tersine pahalı, kalitesiz ve büyük kesintilere yol açan karanlığı Türkiye'ye getirmiştir" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA