BURDOĞTAŞ Başkanı Ekinci:

"Doğaltaş ve mermer bloklarımızı ülkemizde ve Burdur'da işleyerek satmamız gerekiyor"

BURDOĞTAŞ Başkanı Ekinci:
BURDOĞTAŞ Başkanı Ekinci:
GİRİŞ 31.03.2015 15:09 GÜNCELLEME 31.03.2015 15:09

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, doğaltaş ve mermer bloklarının Burdur'da işlenerek satılması gerektiğini bildirdi.

Ekinci, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yıl mermercilikle ilgili Çin'de düzenlenen fuar ile İzmir'de düzenlenen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın sona ermesinin ardından doğaltaş ve mermer sezonunun başladığını söyledi.

Her iki fuarlardaki katılımcılara "Fuar nasıl geçti?" diye sorduklarında, "Çinli blok satın alıcı müşterilerin taleplerinin yarı yarıya azaldığı" yanıtını aldıklarını anlatan Ekinci, "Bu yıl 2014'den daha az tonajda Çin'e blok ihraç edilebileceğini tahmin ediyoruz. İşlenmiş mermer ihracatında ise siparişlerin iyi olduğunu 2104'e göre bir miktar daha fazla mal satılacağını hesaplıyoruz. Doğaltaş ve mermer bloklarımızı ülkemizde ve Burdur'da işleyerek satmamız gerekiyor" diye konuştu.

Ekinci, 2014 yılının başında projelendirmeye başladıkları Burdur Merih Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kurulmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Burdur'da yabancı sermaye sahipleri ile maden sahibi yerli firmaları buluşturacak 120 mermer fabrikasının bulunacağı OSB'nin Burdur-Ankara-İstanbul karayolunda Gölbaşı köyü yakınlarında kurulacağını anlatan Ekinci, "353 hektarlık alanda kurulacak OSB'de 11 bin kişi doğrudan, 30 bin kişi ise dolaylı çalışacak. Bölgeden yıllık 350 milyon dolarlık ihracat, 380 milyon liralık iç pazar cirosu sağlanacak" dedi.

Ekinci, Süleyman Demirel Havaalanına 15 kilometre, şehir merkezine 10 kilometre, Antalya Limanı'na 130 kilometre mesafede kurulacak OSB'nin, mermer ocaklarına mesafesinin ise 20 kilometre ile 100 kilometre arasında değiştiğini bildirdi.

Ekinci, projenin "Nuh'un gemisi kalkıyor" sloganıyla 3 Nisan'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonu'da düzenlenecek programla tanıtılacağını kaydetti.

KAYNAK: AA