ANKESOB Başkanı Yiğiner:

"AVM ekonomisinden, üretim ekonomisine dönüşmek zorundayız"

ANKESOB Başkanı Yiğiner:
ANKESOB Başkanı Yiğiner:
GİRİŞ 29.03.2015 12:32 GÜNCELLEME 29.03.2015 12:32

Ankara ve Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, Türkiye'nin büyümesinin üretimden geçtiğini vurgulayarak, "AVM ekonomisinden, üretim ekonomisine dönüşmek zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.

ANKESOB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Yiğiner, ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlık Birimi toplantısında yaptığı konuşmada, çırak, kalfa ve ustalar ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin pratik meslek eğitimini gerçekleştirmenin esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının asli görevleri arasında yer aldığını ifade etti.

Kalifiye eleman sıkıntısının ülkede birçok sektörü etkilediğini vurgulayan Yiğiner, şunları kaydetti:

"İşyerleri; bilgi ve becerisi yeterli, teorik ve pratik düzeyde rekabetçi, mesleğindeki gelişmeleri yakından takip eden ve öğrendiklerini başarıyla uygulayan, katma değer yaratan, kalifiye işgücü talep etmektedir. Bizler de bunun bilinciyle, birliğimizde mesleki eğitim, Ar-Ge ve proje çalışmalarını çok önemsemekte ve her türlü desteği vermekteyiz. Bizim için aslolan esnaf ve sanatkarımızın rekabet gücünün artırılmasıdır.

Büyüme hızı ve üretkenlik hızının yavaşlaması, orta gelir tuzağına yakalanmamıza sebep olacaktır. Orta gelir tuzağından kurtulabilmemizin yolu, nitelikli ve çağın gereklerine uygun eğitimden geçmektedir. Bizim tek ilacımız üretime ağırlık vermektir. AVM ekonomisinden, üretim ekonomisine dönüşmek zorundayız."

Çıraklık eğitimine yönelik olarak da görüşlerini aktaran Başkan Yiğiner, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anki sistem yapısı itibariyle, 'çıraklık eğitimi' beklentileri karşılamaktan uzaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın kalifiye işgücünün karşılanması açısından çıraklık eğitiminin mevcut yapısı yeniden ele alınmalı, gerçekçi bir yapı üzerine oturtulmalıdır. Rekabetçi kalkınma için esnaf ve sanatkarlarımız, eğitimi ve yaşam boyu öğrenmeyi olmazsa olmazların arasına koymuştur. Ankaramız için kalifiye işgücü yaratılmasında tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz destek verdiğimizin bilinmesini isterim."

KAYNAK: AA