TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

"Bundan böyle piyasada iki tip çek olacak; biri normal çek, diğeri de kare kodlu çek. Kare kodlu çek aldığınız zaman da banka müdürü nasıl bizim öz geçmişimizi görüyorsa, kare kodlu çek aldığınız zaman artık tahmini nişan alıp ateş etmeyeceksiniz"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
GİRİŞ 27.03.2015 18:45 GÜNCELLEME 27.03.2015 18:45

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bundan böyle piyasada iki tip çek olacak; biri normal çek, diğeri de kare kodlu çek. Kare kodlu çek aldığınız zaman da banka müdürü nasıl bizim öz geçmişimizi görüyorsa, kare kodlu çek aldığınız zaman artık tahmini nişan alıp ateş etmeyeceksiniz" dedi.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odasınca Altan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İş Dünyasına Yön Verenler" başlıklı ödül töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki girişimci sayısının Japonya'dakinin 3'te biri kadar olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, girişimci sayısı artırılarak istihdam sorununun çözülebileceğini anlattı.

Ticarette en sıkıntılı konulardan birinin karşılıksız çek olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Hepiniz tahsilat riskleri ve karşılıksız çeklerden şikayetçisiniz. Özellikle bu çekte hapis cezasının kaldırılmasını hiçbirimiz istemedik ama şartlar hapis cezasının kaldırılmasını mecbur kıldı. Zaten dünyada tek bizim icraatımızdır vadeli çek. Türkler olarak ekonomiye tek katkımız bu vadeli çektir. Dünyanın hiçbir ülkesinde vadeli çek yok. Daha sonrasında bu vadeli çekte hapis cezası ile ödemeyi sıkıştırıyorduk. Çekte hapis cezası kalkarken Adalet Bakanı'nın ifade ettiği şeyi söylüyorum size, 'Hapishane kapasitesi 140 bin, Yargıtayda onay bekleyen dosya sayısı karşılıksız çekten 220 bin.' Yargıtay 220 bin hapis cezasını onaylasa hapishaneye girmek için karşılıksız çek yüzden randevu almak zorunda kalacaktık. Bu kalktı şimdi."

"Hangi çeki tercih edeceğinize siz karar vereceksiniz"

Hisarcıklıoğlu, kare kodlu çek uygulamasına değindi.

Çekin, Türkiye'de ödemelerde kullanılan ve en çok alışılan araçlardan biri olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili geçen gece Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Bankalar Birliği Başkanı ile bir toplantı yaptık, bir şeyde mutabık kaldık. Çok yakın zamanda piyasaya çıkacak. Bu da şu anda mevcut kullanılan çeklerin yanına ilave olacak kare kodlu çek. Bundan böyle piyasada iki tip çek olacak; biri normal çek, diğeri de kare kodlu çek. Kare kodlu çek aldığınız zaman da banka müdürü nasıl bizim öz geçmişimizi görüyorsa, kare kodlu çek aldığınız zaman artık tahmini nişan alıp ateş etmeyeceksiniz. Bundan sonra bilerek ateş edeceksiniz. Ne riski üstlendiğini de bileceksiniz. Kare kodu okuttuğunuz zaman protestolu senetlerim ne kadar, ne kadarını ödemişim, ödememişim, karşılıksız çekim ne kadar çıkmış, ödemiş miyim, ödememiş miyim, bankalar ne kadar kredi açmışlar, bunlarda gecikmiş ödemem var mı, kredimin tamamını kullanıyor muyum, doğalgaz borcumu, kredi kartı borcumu ödüyor muyum, hepsini göreceğiz. Hangi çeki tercih edeceğinizin kararını sizler vereceksiniz."

Rifat Hisarcıklıoğlu, bir önemli mekanizmanın daha devreye alındığını bildirdi. Bunun, iç piyasada vadeli alışverişlerde alacak sigortası olduğu bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, "Alacak sigortası şu; bir yıllık vadeli alışverişinizin tamamı, ne kadarlık mal satıyorsan tamamı sigortalanıyor. Bu da maksimum cironun yüzde yarımı kadar. Yüzde yarımıyla yüzde 99,5'i garanti altına alıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Kurumlar ve gelir vergileri ile ihracatta Yalova'da ilk sıralarda yer alan kişi ve kuruluşların temsilcilerin ödüllerinin verilmesiyle sona eren törene, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ile oda üyeleri katıldı.

KAYNAK: AA