SSK SGK borç, GSS, Bağkur sorgulama

SGK’ ya olan prim borçlarınızı internet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. GSS, Bağ-Kur ve SSK borç sorgulama işlemleri bır tık ötede

SSK SGK borç, GSS, Bağkur sorgulama
SSK SGK borç, GSS, Bağkur sorgulama
GİRİŞ 22.03.2015 13:07 GÜNCELLEME 22.03.2015 13:07

GSS ve BAĞKUR borç sorgulama haberimizi okuyarak,GSS ve BAĞKUR borç sorgulama sayfamıza girerek,GSS ve BAĞKUR borç sorgulama işleminizi GSS ve BAĞKUR borç sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz.

GSS BORÇ SORGULAMA

GSS, BAĞKUR, GSS borç sorgulama, BAĞKUR borç sorgulama, GSS sorgulama, BAĞKUR sorgulama.GSS 1 Ocak 2012 yılı itibarı ile hizmete girmiş bir uygulamadır. Zorunlu bir uygulama olarak bilinmesi gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortası sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanabilir hale gelmesi için hizmete girmiş bir uygulamadır. SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı kurumlarından herhangi birinden yararlanamayan vatandaşlarımız GSS’ den faydalanabilmektedir. Genel Sağlık Sigortası (GSS) hizmetinden Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yaşlılık, sakatlık, dul ve yetim aylığı almayanlar ve yeşil kart uygulamasından yararlanmayanlar ve bu hizmetlerden faydalanamayan vatandaşlarımız GSS kapsamına girmektedir. Şuan çalışmakta olanlar bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımız GSS kapsamında yer almaktadır.

Eğer 18 yaşında ve öğrenci değilseniz veyahut 25 yaşını doldurmuş çalışmıyorsanız gelir tespiti yapmakla yükümlü duruma gelmektesiniz. GSS gelir tespiti yaptırmakla yükümlü olanlar ailelerinden sağlık yardımı alamayan vatandaşlar, yeşil karta kapsamında olanlar, kısmi süreyle çalışmış olup 30 günün altında prim ödemiş olanlar kapsam içinde yer almaktadır. Bu kişiler dışında çalışanlar GSS-Genel Sağlık Sigortası’na prim ödemekle yükümlüdürler. Geliri tespiti için adrese bağlı olarak kayıtlı bulunduğunuz yerdeki Sosyal Dayanışma Vakfı'na başvurmanız gerekmektedir. Gelir tespitini tabi olduğunuzu Sosyal Dayanışma Vakfı'na yazılı başvuru yaparak bildirebilirsiniz. Gelir tespiti başvurusu yapıldıktan sonra 1 aylık süre içinde gelir tespiti işlemleri başlamış olup sonuçlandırılacaktır.

GSS borç sorgulama işlemleri iki farklı yoldan yapabilirsiniz. Bunlardan biri E-SGM üzerinden diğeri ise online tahsilat sistemi üzerinden yapılan işlemlerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırdığımız bu prim veya sigortalarda gecikme olduğu zaman veya yatırılmadığı zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna belli bir borç oluşmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna oluşan bu borcu internet üzerinden 2 farklı şekilde sorgulayabiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumu borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumunun bir uygulaması olan online web tahsilat yöntemi ile sadece kimlik bilgilerinizi girerek SGK borç sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Bir farklı şekilde de e-devlet şifreniz var ise eğer E-Devlet şifresi ile E-Devlet ana sayfasından SGK borç sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Şifresiz olarak SGK borç sorgulama işlemi E-Devlet sistemine göre daha kullanışlı ve kolay bir sistemdir. Şifresiz olduğu için vatandaşlar daha çok bu sisteme yönelmektedir. Şifresiz olarak SGK borç sorgulama işlemi için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumun Online web tahsilat sayfasına giriş yapılır. Bu uygulama her 3 kurum içinde farklı şekillerde kullanılmaktadır. SSK kurumuna bağlı çalışan bir vatandaşsanız eğer sorgu türü seçeneğine 4A işveren ödemeleri seçeneğini seçmelidir. Sorgu tipi seçeneğine ise sizin iş durumunuza en uygun olan seçenek seçilmelidir. Bu seçenekler seçildikten sonra SSK sicil numarası ve güvenlik kodu da kutucuğa girildikten sonra borç sorgula linkine tıklanmalıdır. Böylelilikle SSK kurumuna bağlı vatandaşlar borç sorgulama işlemini tamamlayabilir. Bağ-Kur kurumu altında çalışan vatandaşlar ise sorgu türü seçeneğine 4B sigortalı ödemeleri sorgu tipi seçeneğine ise Bağ-Kur geçmiş dönemi seçmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik Kodu kutucuğa girildikten sonra borç sorgula linki tıklanarak SGK borç sorgulama işlemi tamamlanmış olur. Genel sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi için sorgu türüne diğer ödemeler sorgu tipine ise GSS prim seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girilerek borç sorgulama işlemi tamamlanabilir.

E-Devlet şifresi ile borç sorgulama işlemi için ana sayfada bulunan E-hizmetler linki tıklanmalıdır. Açılan hizmetler arasından kolay bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmak için S harfini tıklamalıyız. S harfiyle başlayan kurumların arasında Sosyal Güvenlik Kurumunu bulduktan sonra bağlı olduğumuz kuruma göre SGK borç sorgulama işlemini yapabiliriz. Borç sorgulama işlemini yapabilmek için son olarak kimliği doğrulamanız gerekmektedir. T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifrenizi girerek kimliğinizi doğrulayabilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz.

GSS BORÇ SORGULAMA

SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ!

SGK RANDEVU İÇİN TIKLAYIN

BAĞKUR BORÇ SORGULAMA

5.5 milyon kişiyi ilgilendiren afta son 19 gün!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, 11 Eylül 2014'ten önce Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 31 Mart'a kadar gelir testini yaptırmaları halinde, borçlarının tescil tarihinden itibaren güncelleneceğini ve belirlenen gelir seviyesine göre primlerin tahakkuk ettirileceğini bildirdi.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6552 sayılı Torba Yasa'da yer alan GSS'ye ilişkin prim affı düzenlemelerinden yararlanma süresinin bitimine kısa bir zaman kaldığı ve borcu olanların prim affını kaçırmamaları gerektiği uyarısında bulundu.

Sağlık hizmetlerinden herkesin eşit şekilde yararlanması amacıyla "Sosyal Güvenlik Reformu"nda GSS'nin zorunlu olarak getirildiğini belirten Kurt, uygulamanın 1 Ocak 2012'den itibaren hayata geçirildiğini anımsattı.

Kurt, "11 Eylül 2014 tarihinden önce GSS tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişiler, 31 Mart'a kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurup, gelir testini yaptırmaları halinde borçları tescil tarihinden itibaren güncellenecek.

Belirlenen gelir seviyesine göre primler de tahakkuk ettirilecek" dedi.

- "GSS borçları, taksitle de ödenecek"

Yapılandırma için başvuranların borçlarının geriye dönük düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kurt, "Gelir testi yaptırıp, kişi başına 400,5 liradan az geliri olanlar, herhangi bir prim ödemeyecek ve geriye dönük 2012'den bugüne GSS prim borçları da affedilmiş olacak" diye konuştu.

Kurt, gelir testi sonucuna göre GSS priminin de ödeneceğine değinerek, şunları söyledi:

"400,5-1201,5 lira arasında geliri olanlar 48,6 lira aylık, 1201,5-2403 lira arası geliri olanlar 144,18 lira aylık, 2403 liradan fazla geliri olanlar ise 288,36 lira GSS primi ödeyecek. 

GSS'li kişinin yaptıracağı gelir testinin sonuçlanmasıyla sigortalı adına 1 Ocak 2012'den itibaren tahakkuk edecek GSS borçları, kişinin talebi doğrultusunda peşin ödemenin yanı sıra 6, 9, 12 ve 18 taksitle ödeme imkanı da olacak."

- "Daha önce prim ödeyenler, aftan faydalanamayacak"

Yapılandırmaya başvuranlar arasından peşin ödeme yolunu seçenlerin borçlarını ödemesi gereken son tarihin 1 Haziran olduğunu bildiren Kurt, taksitli ödeme seçeneğinde bulunanların ise ilk taksit ödemesinin 1 Haziran'da olacağını, ödemelerin ikişer ay aralıklarla gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Kurt, GSS prim alacakları yönünden, gelir testi sonucu oluşan birikmiş borçların yapılandırması için en geç 30 Nisan'a kadar başvuruda bulunulması gerektiğini de bildirdi.

GSS tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 31 Mart'a kadar başvurmaları gerektiğine dikkati çeken Kurt, şunları kaydetti:

"Gelir testini yaptırmaları halinde, gelir testinin sonucuna göre, GSS borçları güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primler tahakkuk ettirilecek. Eğer kişiler, daha önce prim ödediyse af kapsamından faydalanması mümkün olmayacak. Ancak, kişinin geliri şu an için önceki dönemlere göre daha yüksekse, geriye dönük olarak yapılacak gelir testi sonucun da borçları yükselebilecek. Ancak konunun detaylarının vatandaşlarımızca tam olarak anlaşılamaması nedeniyle birçok vatandaşımız gelir testine girmemiş ve bu nedenle de GSS primi üst sınır olan iki asgari ücretten hesaplanmıştı.