Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz:

"Çin'in arazisine baktığımız zaman Türkiye'nin 13 katı büyüklüğe sahip. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak biz Çin'i yakalamayı kendimize hedef koyduk"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz:
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz:
GİRİŞ 06.03.2015 14:21 GÜNCELLEME 06.03.2015 14:21

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Anadolu'nun bal üretimi için çok elverişli olduğunu belirterek, bal üretimini artırarak Çin'i yakalamayı kendilerine hedef koyduklarını bildirdi.

Yılmaz, Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğince İnebolu Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen "Arı Sağlığı" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de yılda 94 bin ton bal üretildiğini söyledi.

Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyada ikinci büyük bal üreticisi ülke olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Çin’'n arazisine baktığımız zaman Türkiye'nin 13 katı büyüklüğe sahip. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak biz Çin'i yakalamayı kendimize hedef koyduk. Tabii biz bunu tek başımıza yapmıyoruz. Bilim adamları, devlet ve birlik başkanlarımızla yapmaya gayret ediyoruz. Anadolu, bal üretimi için çok elverişli. Anadolu, aynı zamanda bal veren bitkiler yönünden de zengin. Dünyada bal veren bitkilerin yüzde 70’i Türkiye'de var. Böyle bir zengin ülkede, böyle bir zenginliğin üzerinde niçin bal üretimimizi artırmayalım. Burada arı sağlığıyla ilgili arı biyolojisiyle ilgili genç ana arı kullanımıyla ilgili yeterli birikimimiz demek ki eksik."

Yılmaz, farklı arılarla çalışmaya uğraştıkları için sıkıntı çektiklerini kaydetti.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından, Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkırım, arı hastalıkları ve zararları ile mücadele konulu sunum yaptı.

KAYNAK: AA