Enflasyon rakamlarının yankıları

ATSO Başkanı Çetin: - "Mevsimlik artışın yanı sıra olumsuz hava koşullarından dolayı üretimin düşmesiyle yaş sebze ve meyve fiyatları yükseldi"

Enflasyon rakamlarının yankıları
Enflasyon rakamlarının yankıları
GİRİŞ 03.03.2015 14:24 GÜNCELLEME 03.03.2015 14:24

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yaş sebze ve meyve fiyatlarının, mevsimlik artışın yanı sıra olumsuz hava koşullarından dolayı üretimin düşmesiyle yükseldiğini bildirdi.

ATSO Başkanı Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şubat ayı enflasyonunda gıda fiyatlarında mevsimlik artışlarla Türkiye klasiğinin devam ettiğini kaydeden Çetin, patlıcan, biber, salatalık gibi ürünlerde çift haneli fiyat artışlarının görüldüğünü, domates gibi Antalya için çok önemli ürünlerdeki sert fiyat düşüşünün bile diğer ürünlerdeki yükselişi telafi edemediğini bildirdi.

Çetin, mevsimlik artışın yanı sıra olumsuz hava koşullarından dolayı üretimin düşmesiyle yaş sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini vurguladı.

Şubat ayı enflasyonunda üçüncü sırada etkili olan gıda grubunun fiyatları yüzde 3-4 düzeyinde artan et ürünleri olduğunu ifade eden Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye et ve birçok gıda ürününde gelir düzeyi neredeyse dört kat daha yüksek olan Avrupa ülkelerinin fiyatlarına ulaşmış durumdadır. Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere gibi gelir düzeyi yüksek ülkelerde bir kilogram kıyma ortalama 11 avro, bir kilogram biftek ortalama 17 avrodur. Türkiye'de de fiyatlar buna yakın düzeydedir. Halkın önemli kısmının bu fiyatlarla yeterli et ve diğer gıda tüketimini yapabilmesi imkansızdır. Temel gıda ürünlerinin bu denli pahalı olması Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini, üretim ve ticaretteki verimsizliğin sağlıklı beslenme sorunu olarak karşımıza çıkabileceğini göstermektedir."

Enflasyonda diğer önemli etken olan akaryakıt fiyatlarının kur artışı nedeniyle yükseldiğini belirten Çetin, ÜFE'de ham petrol fiyatlarının aylık yüzde 26, yıllık yüzde 55 oranında düşmesine rağmen, rafineri çıkış fiyatlarının aylık yüzde 16 oranında arttığının görüldüğünü ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL