Dolar ve Euro fiyatı kaç para

İstanbul serbest piyasada dolar 2,3980, avro 2,7060 liradan güne başladı. Altın, döviz, Dolar, Euro ve Çeyrek altının fiyatı ne kadar

Dolar ve Euro fiyatı kaç para
Dolar ve Euro fiyatı kaç para
GİRİŞ 29.01.2015 15:47 GÜNCELLEME 29.01.2015 15:47

Altın piyasasında son durum nedir? Altının gram satış fiyatı 96.90 lira Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 647 lira oldu. Çeyrek Altınla ve gram altın ile ilgili son haberler, 

ALTIN VE ÇEYREK ALTIN FİYATLARINI TIKLA ÖĞREN 

ALTIN

ÇEYREK ALTIN

Serbest piyasada döviz açılış rakamları

İstanbul serbest piyasada dolar 2,3980, avro 2,7060 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 2,3940 liradan alınan dolar 2,3980 liradan satılıyor. 2,7010 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,7060 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,3790 lira, avronun satış fiyatı ise 2,6940 lira olmuştu.

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Merkez Bankası’nın faiz indirme beklentisinin artması, bankaların dolar pozisyonlarını kapamaları ve FED kararı ile dolar 2,41'i aştı.

ABD merkez bankası (FED), beklenildiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi, Aralık 2014 toplantısında söylediği ‘faiz artışında sabırlı olunacağı’ açıklamasını ise yineledi.

FED, faiz oranlarını değiştirmeme kararının oybirliğiyle alındığını da vurguladı. FED’in kararına doların tepkisi de rekor üstüne rekor getirdi.

Dün gün içinde 2.3840’ı görerek Aralık 2014’ten beri en yüksek seviyesine çıkan dolar FED kararı açıklandığında 2.3740 seviyelerinden 2.3780’e yükseldi.

2,41'İ AŞTI

Bu sabah saatlerinde ise dolar adeta uçuşa geçerek 2.40 seviyesini aşıp 2.4015'e kadar yükseldi.

Dolar'daki yükseliş bununla da sınırlı kalmadı ve Saat 13.10 itibariyle 2.4150'i seviyleri görüldü.

2,48 SEVİYESİ GÜNDEME GELEBİLİR!

Enflasyon verisinin yüzde 1'in üzerinde düşüş kaydetmesi durumunda 4 Şubat'ta toplanması beklenen PPK'nın faiz indirim kararının yön üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, dolar/TL'nin 2,35'in altına inmemesi durumunda yükseliş isteğinin devam edeceğini ve 2,48 seviyesinden geçen kanal direncinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Altında kritik tarih! Nisan sonrasına dikkat

Yaşanan belli başlı gelişmelerden ötürü uzun bir sürenin ardından yeniden yükseliş hattına giren altının önünde tek bir engel var. 

ABD’den gelen veriler, petrol fiyatlarında ardı ardına yaşanan düşüşler ve Avrupa’da yaşanan durgunluk sonrasında alınan 1,1 trilyon dolarlık parasal genişleme kararı ile birlikte son birkaç haftadır yükselişte olan altın, yatırımcısının yüzünü tam güldürmeye başlarken bu sefer de geçtiğimiz günlerde Yunan darbesi yedi.

Tarihi seçim sonucu sonrasında Yunanistan'ın Euro'dan çıkmayacağı yönündeki spekülasyonlar altına yeni yılın en sert düşüşünü yaşattı.

Yunan etkisi ile bin 300 dolar seviyelerinden 25 dolarlık sert bir düşüş ile bin 275’li seviyelere kadar inen altın da bu düşüş çok uzun sürmedi. Çok kısa bir zaman içinde yeniden toparlarak bin 290 seviyelerine geri dönmeyi başaran altının kilogramı ise 98 bin seviyelerini test için hazırlanmaya başladı bile...

Uzun süre yaşadığı şok düşüşler sonrasında yükseliş eğilimine girmesine rağmen yatırımcısını tedirgin eden altının nereye gideceği ise merak ediliyor. Altının akıbeti ile ilgili farklı tarih ve detaylara dikkat çeken altın piyasaları uzmanı Volkan Kuğucuk, altının kilogramında 100 bin TL, ONS'un da ise bin 530 dolar seviyelerinin hayal olmadığını belirtiyor.

100 TL HAYAL DEĞİL

Altının bin 150 dolar seviyesinden başlayan bir yükseliş yaşadığını ve bu yükselişin teknik anlamda düzelteme olarak ifade edilen ve karların cebe alındığı bir süreç olarak görüldüğünü aktaran Kuğucuk,  altında bin 300 dolar seviyelerine dikkat çekti. Kuğucuk, doların 2,36 seviyelerinde kalması altının ise bin 300 dolar seviyelerini görmesi halinde altının kilogramında 3 haneli yani 100 bin lira hedefinin uzak olmadığını vurguladı.

ALTINI OLANIN İÇİ RAHAT ETSİN

Dünyada faizlerin düşmeye devam ettiği sürece altının ön planda olmaya devam edeceğini ve şu anda da tüm ülkelerin faizleri düşürmeye başladığını aktaran Kuğucuk, "Dünyada faizler baskılandığı ve ucuz para olduğu sürece kısa vadede altın tarafında olanların içi rahat olabilir." dedi.

PARA GÜVENLİ LİMANA KAYABİLİR

 Avrupa Merkez Bankası’nın da aldığı parasal genişleme kararının bir anlamda portföylerdeki varlıkların çeşitlenmesine yol açacağını da söyleyen Kuğucuk, önümüzdeki aylarda bunun etkisinin daha net görüleceğini belirterek, "Paranın nereye gideceğine bakacağız. Para bu noktada hem Amerika tarafı hem de Avrupa tarafından daha güvenli liman olan altına kuvvetle ihtimal kayabilir.  Çünkü dünyada faizler özellikle de Avrupa'da çok düşük." diye konuştu.

NİSAN SONRASINA DİKKAT!

Altını şu anda etkileyecek tek şeyin Amerika’daki faiz artırım kararı olacağını da sözlerine ekleyen Kuğucuk, kritik tarih olarak Nisan sonrasına işaret etti.

Amerikan Merkez Bankası FEDin Nisan sonrası için piyasalara gün verdiğini söyleyen Kuğucuk, "O gün geldiği zaman Amerika bir faiz artırımı yapacak mı, yapmayacak mı? Bu iki soru üzerinden senaryolar üretilecek. Eğer ABD faiz arttıracaksa ne kadar arttıracak ve ne mesaj verecek? bunlar çok önemli. Eğer FED 0,25 puan faizleri arttırıp "ölçülü" ve " sabırlı" kelimesini kullanmaya devam ederse altını çok etkilemeyebilir." diye konuştu.

DOLAR ANAVATANINA GERİ DÖNEBİLİR

Diğer bir senaryonun gerçekleşmesi ve FED'in agresif bir faiz politikası izlemesi halinde altının bundan olumsuz yönde etkilenebileceğine de vurgu yapan Kuğucuk, böyle bir durumda ise doların altından çıkıp anavatanına geri dönebileceğini söyledi.

BİN 530 DOLARA KADAR YÜKSELEBİLİR

Bahsedilen tüm gelişmelerin pozitif yönde seyretmesi halinde altınla ilgili muhteşem bir öngörüde bulunan Kuğucuk, şöyle konuştu;

"Altın tarafında grafik anlamında bakıldığında çok önemli bir bölgedeyiz. Bin 330 - bin 350 burası bir bant. Burada kalmaya devam ederse bin 450- bin 480 onun üzerinde ise bin 520-bin 530 bandına kadar altın yükselişine devam edebilir."

kenan.biter@haber7.com

 

Altını olanlar dikkat! Kan kaybediyor

Altın nedir?

Altın parlak sarı, yoğun, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek bir metaldir. Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince "aurum"un kısaltmasıdır.

Altında ayar ne anlama gelir?

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.

Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?

1 ons altın fiyatı / 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.

Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?

Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.

Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?

Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.

Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?

Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10 çeyrek altına veya 5 adet yarım altına eşittir.

Reşat ve Hamit altın nedir?

Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.

Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.

1 ons altın kaç gramdır?

Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır.