Bursalı firmalar nükleer santral yapımında tedarikçi olabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Mersin Akkuyu ve Sinop'a kurulacak santralin yerli tedariklerle yapılması için Bursa'daki bazı firmaların tesislerini inceledi

Bursalı firmalar nükleer santral yapımında tedarikçi olabilir
Bursalı firmalar nükleer santral yapımında tedarikçi olabilir
GİRİŞ 29.01.2015 11:30 GÜNCELLEME 29.01.2015 11:30

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Mersin Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer güç santralinin yerli tedariklerle yapılması için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyelerine saha ziyaretinde bulundu.

Odadan yapılan açıklamaya göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Bursalı 20'den fazla firmanın işletmesini inceleyerek nükleer güç santrallerinin inşasında rol almaları için görüşmeler gerçekleştirdi.

Santrallerin kurulmasında Bursalı firmaların potansiyelinden yararlanmak isteyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BTSO üyelerine nükleer santralin özellikleri, ihale süreçleri ve teknik konular hakkında sunum yaptı. Türkiye genelinde 550'ye yakın firmaya ziyarette bulunacak olan yetkililer, Bursalı işletmelerle işbirliği imkanlarını farklı ziyaretlerle sürdüreceklerini belirtti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından gelen teknik ekibin nükleer santralin kurulumu sürecinde Bursalı firmaları araştırdığını bildirdi.

Ülke tarihinde bir ilk olacak nükleer güç santralinin yapımında Bursa iş dünyasının da katkıda bulunabileceğini vurgulayan Burkay, şunları kaydetti:

"Otomotiv, makine ve tekstil sektörlerinde Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olan Bursa'nın, 2023 hedefine ulaşmasında sektör çeşitliliğine önem vermesi gerekir. Nükleer santralin kurulumunda Bursalı firmaların da yerli tedarik açısından katkıda bulunabilir. Bakanlık yetkilileri, bu konuda Türkiye genelinde saha incelemeleri gerçekleştiriyor. Bursa, Türkiye'nin en önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden biridir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da Bursa'daki potansiyeli yerinde inceledi. İş birlikleri, Bursa ve Türkiye için önemli olacaktır."

Dünya genelinde 438 nükleer reaktör bulunuyor. 71 reaktörün kurulum süreçleri devam ederken 92 nükleer reaktör de planlama aşamasında. Dünyada nükleer sanayinin pazar büyüklüğü ise 3 trilyon dolar olarak öngörülüyor.

KAYNAK: AA