Gümrüklerde "hızlı" ihracat

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kılıç: "2014 yılında ihracat beyannamelerinin yüzde 95'i ilk 4 saatte tamamlandı"

Gümrüklerde "hızlı" ihracat
Gümrüklerde "hızlı" ihracat
GİRİŞ 26.01.2015 15:40 GÜNCELLEME 26.01.2015 15:40

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, geçen yıl bölge gümrüklerinden yapılan ihracatlarda işlemlerin yüzde 82'sinin ilk yarım saatte, yüzde 95'inin ilk 4 saatte tamamlandığını belirtti.

Dünya Gümrük Günü kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen "Koordine Sınır Yönetimi" konulu panelde konuşan Kılıç, onaylanmış kişi uygulamasıyla gümrük işlemlerinin önemli ölçüde hızlandırıldığını, geçen yıl bölge müdürlüğünde yapılan işlemlerin yüzde 4'ünün hem belge hem fiziki kontrolün yapıldığı kırmızı hattan, yüzde 56'sının sadece belge kontrolünün yapıldığı sarı hattan, yüzde 40'ının ise onaylanmış kişi belgesi sahibi firmaların sonradan kontrolünün yapıldığı mavi hattan yapıldığını ifade etti.

Kılıç, "2014 yılında ihracat beyannamelerinin yüzde 82'sinin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95'inin ise ilk 4 saatte sonuçlandırıldı. Özellikle ihracatta gümrük idareleri gerçekten hızlı çalışmaktadır. Gümrük İdaresi bu işlemi yaparken diğer kurum ve kuruluşların onayını da almak zorunda. Ne kadar hızlı veri akışı olursa işlem o kadar hızlanıyor" dedi.

İşlemlerin daha da hızlandırılması için uygulaması başlayan yerinde gümrüklemeyle ihracatçı kuruluşun ürününün gümrüklemesini fabrikasında yapabildiğini, izinli gönderici yetkisi olan nakliyecinin de kendi deposunda bu işlemi tamamlayabildiğini dile getiren Kılıç, bölge müdürlüğü faaliyet alanında 2 firmayı yetkilendirildiklerini, 2 firmanın ise halen bakanlık incelemesinde olduğunu bildirdi.

İstanbul'da da 9 firmaya yetki verildiğini belirten Kılıç, dünyanın önde gelen ekonomilerinde ihracat işlemlerinin önemli bölümünün bu tip yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapıldığını, Türkiye'de de bu şirketlerin işlem payının artacağına dikkati çekti.

Bölge Müdürlüğü'nün kaçakçılıkla yaptığı mücadele çalışmaları hakkında da bilgi veren Kılıç, 2014 yılında 4 milyon 560 bin liralık uyuşturucu yakalandığını söyledi.

Akaryakıt kaçakçılığı konusunda ise Tüpraş'tan jet A1 tipi akaryakıt alan bazı firmaların bu yakıtı Milas ve Trabzon havalimanlarındaki uçaklara transfer ettiklerini belgelemelerine rağmen bu yakıtların bu adreslere ulaşmadığının tespit edildiğini, yürütülen soruşturma sonucu toplam 5 bin 580 ton akaryakıtla ilgili kaçakçılık suçlamasıyla savcılığa başvurulduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA