Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyetinden Bursalı iş adamlarına yatırım çağrısı

Hükümet Başkanı Khabadze: ''Bursalı yatırımcıları bölgemize bekliyoruz''

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyetinden Bursalı iş adamlarına yatırım çağrısı
Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyetinden Bursalı iş adamlarına yatırım çağrısı
GİRİŞ 25.01.2015 13:17 GÜNCELLEME 25.01.2015 13:17

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, "Bursalı yatırımcıları bölgemize bekliyoruz'' dedi.

Bursa'da çeşitli temaslarda Khabadze, Maliye ve Ekonomi Bakanı Davıt Baladze, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nugzar Surmanıdze, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Gıorgi Tavamaıshvılı, T.C. Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Gürcistan Büyükelçisi İrakli Koplatadze ile beraberindeki hükümet temsilcileri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Altıparmak Hizmet Binasında Bursa iş dünyası temsilcileriyle buluştu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay tarafından karşılanan heyete, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Vali Vekili Vedat Müftüoğlu, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Gürses ve İlker Duran da eşlik etti.

Archil Khabadze Batum ile Bursa arasındaki kardeşlik anlaşmasının iki ülke arasında ilişkileri geliştireceğini anlattı. Acara bölgesine son 10 yılda 2,5 milyar dolar yatırım gerçekleştiğini anlatan Khabadze, ''Bunun yüzde 40’ı devlet eliyle yapıldı. Yüzde 60’ı ise özel sektör eliyle gerçekleştirildi. Türk yatırımcıların Acara bölgesine büyük ilgisi var. Bölgemizde 1,3 milyar dolarlık Türk yatırımı mevcut. Özel sektör için önemli kolaylık sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz. Bursalı iş dünyası temsilcilerini bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Gürsictan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini belirten Bursa Milletvekili ve Türkiye-Gürcistan Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Şahin de ''Türkiye, Gürcistan’da yatırımları en çok olan 3’üncü ülke. Bursa ile Acara bölgesi arasında yeni işbirlikleri gerçekleşmesini arzuluyoruz. Coğrafya olarak Türk cumhuriyetleri, Rusya, İran, Pakistan ve Afganistan pazarlarına yakın. Bursa ile Batum arasındaki yapılacak olan kardeşlik protokolü, Bursa ve Acara arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacaktır'' dedi.

Heyete BTSO’nun 16 Makro Projesi ile ilgili sunum da gerçekleştirildi. Acara Özerk Cumhuriyeti’ni yeni dönemin Dubai’si olarak tanımlayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Acara ile Bursa arasındaki ilişkilerin her gecen gün geliştiğini dile getirdi.

Türkiye’nin Gürcistan’a 1,2 milyar dolar ihracatının, 200 milyon dolar ithalatının olduğunu kaydeden Başkan Burkay, bu rakamların yeterli olmadığını, 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatın 5 milyar doların aşmasını istediklerini vurguladı. Başkan Burkay, ''Bursa ile Batum’un kardeş kent olması iki bölge için de fırsatlar oluşturacak. Bursa ile Acara arasındaki ilişkiler artık daha farklı boyut kazanıyor. Yeni işbirliklerinin Acara ve Bursa için hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.

Bölgedeki finans ve modern bankacılık sisteminin yerleşik olmaması sebebiyle Bursa iş dünyasının para transferlerinde sıkıntılar yaşadığını kaydeden Başkan Burkay, Acara hükümetinden bu konuda yeni düzenlemeler yapmasını beklediklerini ifade etti.

Bursa’nın Türkiye’nin ikinci ihracatçı kenti olduğunu kaydeden Başkan Burkay, Bursa’nın dünya ekonomisine yön veren merkezlerinin ilgi odağı olduğunu söyledi. Türkiye’deki tasarımının, Ar-Ge’nin ve inovasyonun merkezinde Bursa’nın olduğunu dile getiren Burkay, şöyle konuştu:

''Her ülkenin zenginliğini üreten bölgeleri vardır. Türkiye’nin zenginlik üreten merkezi ise Marmara Havzası’nın merkezinde olan Bursa’dır. İstanbul, bir finans ve turizm merkezi olabilir. İş, sanayi, teknoloji ve ihracata dayalı üretime geldiğinde, Türkiye’nin merkezi Bursa’dır. Doğu Avrupa’daki en büyük yabancı sermayeli şirketler, Bursa’da yerleşik durumdadır. Bugün Bursa’da otomotiv, kimya ve makine sektörlerinde yatırım yapan binin üzerinde firma vardır''

Bursa'daki işsizlik oranı

Bursa’da işsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydeden Başkan Burkay, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bizim, işsizlik değil, işçisizlik sorunumuz var. Bursa, üretimde Türkiye'nin en önemli merkezidir. Şehrimiz, ihracatta 2. büyük kenttir. BTSO olarak yüksek katma değerli üretime büyük önem veriyoruz. Bursa’nın kilogram başı ihracatı, 4 dolardır. Almanya’nın kilogram başı ihracatı da 4 dolardır. Bursa, bugün Almanya’nın yüksek teknolojili ihracat hedefini yakalayan bir kenttir.''

Ziyaretin sonunda BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Khabadze’ye Bursaspor forması hediye etti.

KAYNAK: AA