EMİTT'te çamuru sanata dönüştüren usta eller

EMITT, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 19’uncu kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu fuarda sadece şehirler değil eserlerde yarışıyor.

EMİTT'te çamuru sanata dönüştüren usta eller
EMİTT'te çamuru sanata dönüştüren usta eller
GİRİŞ 23.01.2015 12:17 GÜNCELLEME 23.01.2015 12:17

71 ülke ve 4 bin 500’ü aşkın kuruluş ve beldenin yer aldığı fuarda birbirinden önemli eserler ve tarihi miraslar görücüye çıktı. Türk ve yabancı katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği EMİTT fuarında Kapadokya'dan gelen çanak çömlek sanatçılığı ustalığıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Avanos'ta 5 bin yıllık bir tarihi olan çanak çömlek işleri fuarda da en çok ilgi çeken alanlardan birisi oldu. Yapım aşamasını canlı olarak gördüğümüz çamur seramikle ilgili olarak ustasından bilgiler aldık.

Burada fuarın en çok ilgi çeken işlerinden birisini yapıyorsunuz. Bize bu sanatın tarihiyle ilgili neler söyleyeceksiniz?

Avanos’umuzda çanak çömlek 5 bin yıl öncesine dayanır. Bu zamana kadar babadan oğula usta çırak ilişkisinden gelmiştir toprağını Kızılırmak'ın eski yataklarından Avanos’un dağlarından getiriyoruz sadece toprak ve su karışımıdır. Başka bir karışım yoktur. Kimyasal hiçbir karışım olmadığından hem güveci hem yoğurt çanağı hem de su tesisi kullanması açısından bir numaradır sağlık anlamında da tabi hem yerli turizm açısından hem de yabancı turizm açısından bu yapılan ürünlere rağbet oldukça fazla bizde bu olaydan dolayı memnunuz.

Bu sanatla ilgili ülkemizde hangi bölgelerde eserlere rastlayabiliriz?

Çanak çömlek olayı kızıl vadilerde vardır özellikle Çorum da vardır. Aslında en eski Diyarbakır Ergani’de vardır. Ama bizim Avanosta Kapadokya’nın olması bu çanağın bitmesini engelledi. Çünkü bu iş ekonomiyle alakalı ne kadar çok alışveriş yapılırsa bu sanat ayakta da durur öbür türlü duramaz.

Fuarda turistlerin ilgisini göz önünde bulunduracak olursak bölgenize gelen turistler yaptığınız ürünlerden satın alıyor mu?

Şimdi bizim bir esprimiz vardır Kayseri bize yakın olduğu için mesela bir güveç alır der ki kuzum bu topraklar kaç liradır? sen ona yüksek fiyat diyemezsin sanatsal açıdan bakmaz. Ama bir Amerikalının gözüyle ya da bir Japon bu eşsiz sanatı nasıl yaptın diye sana gıpta ile bakar. Turistlerin bu bakış açısından dolayı bu eşsiz sanat ayakta durabiliyor.

Fuara olan ilgiyi nasıl buldunuz? Beklediğiniz gibi bir ortamla karşılaştınız mı?

Fuarda Perşembe ve Cuma günleri profesyonellerimizle burada ki grupları atölyemizle getirerek neler yapabileceğimizi sunmak üzerine kurduk. Cumartesi, Pazar günleri ise bölgemize gelen insanların turistik amaçlı gezilerinde neler bulabileceği üzerine bir tanıtım çalışmamız olacak. Bu eşsiz sanatı yerinde görmek isteyen herkesi Tüyap'ta EMİTT fuarına bekliyoruz.

emre.ozcan@haber7.com