Avrupa'nın donanma gemileri Aliağa'da sökülüyor

GEMİSANDER Başkanı Şimşek: "AB ülkelerinin savunma bakanlıklarıyla yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç aldık ve halen Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerden getirilen hurda savaş gemilerinin Aliağa'da sökümlerine başladık"

Avrupa'nın donanma gemileri Aliağa'da sökülüyor
Avrupa'nın donanma gemileri Aliağa'da sökülüyor
GİRİŞ 12.01.2015 21:12 GÜNCELLEME 12.01.2015 21:12

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, Avrupa Birliği ülkeleri donanmalarından hurdaya ayrılan savaş gemilerinin söküm işlerini aldıklarını belirterek, bu kapsamda Almanya, Hollanda, İngiltere donanmalarından temin edilen savaş gemilerinin Aliağa'daki tesislerde sökülmeye başlandığını bildirdi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, sektör olarak 2015 yılı planlamasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bayrağını taşıyan gemilerin Türkiye’de sökülmesi yönündeki girişimlerden olumlu sonuçlar almaya başladıklarını belirtti.

Bu çerçevede sivil gemilerin yanı sıra hurdaya ayrılmış donanma gemilerinin söküm işine talip olduklarını vurgulayan Şimşek, "AB ülkelerinin savunma bakanlıklarıyla yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç aldık ve halen Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerden getirilen hurda savaş gemilerinin Aliağa'da sökümlerine başladık" ifadesine yer verdi.

Şimşek, 2015 planlamaları kapsamında Brezilya’dan getirilen geminin söküm işinin alındığını, ayrıca Yunanistan, Mısır, Ukrayna, İtalya, Fransa gibi ülkelerden hurda gemi alımı için çaba harcadıklarını, sektörün bu alımlarla 2015 yılı ilk çeyreğinde tam kapasiteye erişme hedefine büyük ölçüde ulaşacağını kaydetti.

Bayrak değişimiyle mücadele

Sektörün önündeki en önemli sorunun AB ülkeleri bayrağını taşıyan sivil gemilerin, armatörlerce bayrak değişimi yoluyla AB mevzuatına aykırı olmasına karşın maddi yönden daha karlı gördükleri, gerekli çevre koşullarını taşımayan 3. dünya ülkelerine satılması olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili mücadelemiz uluslararası boyutta devam ediyor. Önümüzdeki yıl devreye girmesini beklediğimiz Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşümüne İlişkin Hong Kong Uluslararası Konvansiyonuna göre, AB bayrağı taşıyan gemiler, bizim tesislerimizden başka yerde zaten sökülemeyecek. Bu da bizim için çok önemli biri adım olacak."

Aliağa Arap ülkelerinden hurdaya çıkacak gemilere hazırlanıyor

Şimşek, sektör için önemli bir pazarın da Arap ülkeleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geçen yıllarda Arap ülkelerinden önemli rakamlarda hurdaya ayrılmış gemiler getirdik. Bu bölgede süren karışıklıklar sektörü olumsuz etkilese de bölgedeki kaotik ortamın yatışmasıyla Arap ülkelerinde hurdaya çıkarılması gereken gemileri yine ülkemize getirmeye çalışacağız. Ortadoğu ve Arap ülkelerinde satılmayı bekleyen 80 geminin var olduğunu biliyoruz. Bunun için de hazırlıklarımızı yapıyoruz."

KAYNAK: AA