Emekli zammı belli oldu! 2015 yeni emekli maaşları

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları ve emekli maaşı zam oranı belli oldu. İşte 2015 yılı için maaş zamları ve yeni emekli maaş miktarları!

Emekli zammı belli oldu! 2015 yeni emekli maaşları
Emekli zammı belli oldu! 2015 yeni emekli maaşları
GİRİŞ 07.01.2015 09:32 GÜNCELLEME 07.01.2015 09:32
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla sayıları yaklaşık 9 milyonu bulan SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında alacakları zam oranı belli oldu. Enflasyon rakamları, Temmuz’da yüzde 0,45, Ağustos’ta 0,09, Eylül’de yüzde 0,14, Ekim’de yüzde 1,90, Kasım’da ise yüzde 0,18 artmış ve 5 ayın toplamında yüzde 2,76’ya ulaşmıştı. Aralık ayı enflasyonun yüzde 0,44 düşmesiyle SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında alacakları zam oranı yüzde 2,32 oldu.

Erken Emeklilik Fırsatı

Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında vermiş olduğu bir karar ile memuriyette 10 yıl doldurmuş daha sonra çıkarılmış ya da yaş haddinden kendi istekleriyle ayrılmış olanlaraemeklilik yolunu açtı. 18 Ocak 2015 tarihine kadar bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde, 10 yıl memurluk yapmış olanlar, 50 ve daha yukarı yaşlarda iseler, memuriyetten atıldıklarında emekli aylığına hak kazanacaklar. Anayasa Mahkemesi’nin 13 Haziran 2013 tarihinde Emekli Sandığı Kanunu’nun Geçici 206. maddesiyle ilgili verdiği iptal kararı nedeniyle. Anayasa Mahkemesi iptal kararını verirken, yasal boşluk doğmaması için bir yıllık süre tanıdı.

POLİS VE ASKER DE YARARLANABİLİR

Bir yıllık sürenin dolmasına iki hafta kaldı. 18 Ocak 2015 tarihine kadar iptal edilen maddenin yerine yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde, 19 Ocak 2015 Pazartesi gününden itibaren bazı koşullarda memurlara, sadece 10 yıllık hizmet süresiyle emeklilik hakkı doğacak. 6 Ocak’a kadar Meclis tatil olduğu ve daha sonra da sırada başka düzenlemeler bulunduğu için söz konusu boşluğu doldurmak için yeterli zaman kalmayabilir.

Bu da daha çok polisler ile subay ve astsubayların işine yarayacak. Polislikten veya ordudan atılmış olanlar bu yasal boşluk sayesinde emekli aylığı alabilecekler.

Diğer taraftan, 10 yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra geçmişte ordudan veya polislikten atılmış olanlar da bu yasal boşluktan istifade ederek emekli aylığına hak kazanabilecekler.

1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete başlayanlar için yaş haddi 61 olarak uygulanıyor. Memuriyete geç başlamış bir kişi, 10 yıllık süreyi doldurmuşsa, daha fazla çalışmasına gerek kalmadan 61 yaşında emekli aylığı bağlatabilecek.

Çalışma Bakanlığı, daha önce bu konudaki soru önergesine verdiği yanıtta, kaç kişinin kapsamda olduğuna dair bilgi bulunmadığını belirtip, Anayasa Mahkemesi kararıyla, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlamış olma koşulunun kaldırıldığını ifade etmiş.

İPTAL KARARIYLA MADDE NASIL DEĞİŞTİ?

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun AYM’nin iptal kararına konu Geçici 206. Maddesi şöyle (Altı çizili bölüm, iptal edildi): “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re’sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar.”

İKRAMIYEDE 30 YAŞ SINIRI IÇIN ESKILER DAVA AÇMALI

Anayasa Mahkemesi, memurların yıllardır karşı karşıya olduğu bir haksızlığa son verdi. Emeklilik yaşının yükseltilmesinden sonra daha da anlamsız hale gelen emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırı kaldırıldı. En çok merak edilen, iptal kararından, daha önce 30 yılın üzerinde çalışarak emekli olmuş kişilerin yararlanıp yararlanamayacağı. Bu kişilerin durumu yargıda çözülecek. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi kararlarının geçmişe uygulanamayacağı kuralı varsa daDanıştay’ın daha önce benzer konularda memurlar lehine vermiş olduğu kararları bulunuyor. Danıştay, AYM kararının geçmişe uygulanması yönünde kararlar vermişti. Danıştay’ın bu kararları da emsal gösterilerek geçmişe dönük emekli ikramiyesi almak mümkün olabilecek. Ancak, bu sıralarda emekliliği düşünenlerin davayla uğraşmamak için emeklilik dilekçesini bekletmesinde yarar var.

50 yaşı dolduranlara maaş imkanı

Ankara 17. İdare Mahkemesi'nin açtığı dava ile Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun geçici 206. maddesinin, 8 Eylül 1999'da sandık iştirakçisi olanların emekli aylığı almaya hak kazanacaklarına ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

Yüksek Mahkeme kararında, emekliliğe hak kazanmak için sınırlama getirilmesinin Anayasaya aykırı olduğu belirtilerek, 8 Eylül 1999'dan önce 50 yaşına girenlere de imkan getirilmesi için idarenin düzenleme yapması istendi.

19 OCAK'TA SONA ERİYOR

İptal hükmünün yürürlüğe girmesi için de 1 yıl süre verildi. Mahkemenin verdiği süre 19 Ocak'ta sona eriyor. Bu tarihe kadar eğer düzenleme yapılmaz ise 10 yılı ve 50 yaşını doldurmuş memurlara emekli maaşı alma imkanı doğabilecek.

YORUMLAR 8
  • dilaver 8 yıl önce Şikayet Et
    devlet emekliye nerden verecek zamı dio işine gelen yere su gibi harcıyor oyu emekliden alıyor zama gelince tanımıyor asgari ücretliden oy alıyor patronlara kıyak çekiyor insan oy aldıgı yere kötülük yapmamalı gerçek bu sayın başbakanım
    Cevapla
  • mmehmet akın 9 yıl önce Şikayet Et
    sayın temsilcilerimiz ben binlira maşım var emekliyimistanbulda yaşıyorum seneden seneye kurbanda koşuların sayesinde etgörüyorum insaf müslümanız sizin vicdanınızı dinleyin size bir tafsiyem var siz gece ac yattınızmı saygılar
    Cevapla
  • nalan 9 yıl önce Şikayet Et
    bir sürü tanıdığım emekli var doğru düzgün zam vermediğiniz için oy kullanmaya gitmiyorlar gerçekten utanılacak bir rakam keşke hiç vermeseydiniz markete girip 2 poşet alış veriş yap ıp içinde ele alıncak bir şey yok 100 lira tutuyor gerisini siz hesaplayın
    Cevapla
  • haki ural 9 yıl önce Şikayet Et
    bu zamı yapanlardan hiç Allah korkusu yokmu , bunu nasıl vijdanlarına sığdırdılar bundan sonra artık iş emeklilere kalmış önümüz bahar.
    Cevapla
  • emeklı 9 yıl önce Şikayet Et
    0 7 01 2015 arkadaşlar boşuna ağlamayalım önümüzde seçım var gereken cevabı sandıkta verelım bunlar emeklı ve ışcı lerı saf yerıne koyuyorlar artık uyanalım yoksa çok ah uh çekerız zamlar almış başını gıdıyor
    Cevapla
  • unutulmuş bir emekli 9 yıl önce Şikayet Et
    fazla bile vermişler zammı emeklinin kimsesi yok zaten devlet bile unuttu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle